Wykonanie
Czy jest coś pyszniejszego od kawałka ciepłej, domowej szarlotki? Jest! Dwa kawałki ciepłej, domowej szarlotki! :) Pyszne chrupiące ciasto i rozpływające się w ustach
jabłka z aromatycznym
cynamonem. W takim towarzystwie popołudniowa
kawa staje się podwójną przyjemnością...
Składniki:Ciasto:450 g
mąki tortowej250 g zimnego
masła150 g
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia3
żółtkaszczypta
soliNadzienie:1 1/2 kg kwaśnych
jabłek (np. szara reneta)3 łyżki
cukru2 łyżeczki domowego
cukru waniliowego2 łyżeczki
cynamonuSkładniki ciasta zagnieść ręcznie lub w robocie. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta schować do lodówki. Drugą zetrzeć na tarce na dużych oczkach do formy wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Startym
ciastem dokładnie wykleić spód. Ciasto nakłuć kilkukrotnie widelcem i podpiec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, dodać
cukier i
cynamon. Przesmażyć chwilę delikatnie mieszając, tak aby
jabłka się nie rozpadły.
Jabłka przełożyć na podpieczony spód i delikatnie docisnąć. Na tarce (na grubych oczkach) zetrzeć na
jabłka schłodzoną część ciasta. Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 45-50 minut. Po upieczeniu ciasto posypać
cukrem pudrem. Smacznego!