Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
jabłka 600 gramów
masło 50 gramów
cukier 0,75 szklanek
Cynamon 0,75 łyżek deserowych
żółtka 3 sztuk
jajka 2 sztuk
cukier 0,75 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
mąka 1 szklanek
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
wódka 2 łyżek stołowych
masło 100 gramówWykonanie:Ciasto:
żółtka i
jajka utrzeć z 0,75 szklanki
cukru i
cukrem waniliowym, dodać porcjami
mąkę,
proszek do pieczenia oraz
sól. Wlać
wódkę oraz stopione 100g
masła.Obrane
jabłka pokroić w plasterki. 50g
masła stopić dodać 0,75 szklanki
cukru oraz
cynamon, wlać 1/3 szklanki
wody i zagotować. Włożyć
jabłka i dusić 15 minut. Wyjąć łyżką cedzakową, rozłożyć na dnie tortownicy posmarowanej
masłem i wysypanej
cukrem.
Syrop gotować jeszcze 5 minut, a gdy zgęstnieje skropić
jabłka. Na
owoce wyłożyć ciasto i piec 45 minut w 190 stopniach. Podawać na ciepło.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia FrancuskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: