ßßß Cookit - przepis na Szarlotka francuska

Szarlotka francuska

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jabłka 600 gramów
masło 50 gramów
cukier 0,75 szklanek
Cynamon 0,75 łyżek deserowych
żółtka 3 sztuk
jajka 2 sztuk
cukier 0,75 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
mąka 1 szklanek
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
wódka 2 łyżek stołowych
masło 100 gramów
Wykonanie:
Ciasto: żółtka i jajka utrzeć z 0,75 szklanki cukru i cukrem waniliowym, dodać porcjami mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Wlać wódkę oraz stopione 100g masła.
Obrane jabłka pokroić w plasterki. 50g masła stopić dodać 0,75 szklanki cukru oraz cynamon, wlać 1/3 szklanki wody i zagotować. Włożyć jabłka i dusić 15 minut. Wyjąć łyżką cedzakową, rozłożyć na dnie tortownicy posmarowanej masłem i wysypanej cukrem. Syrop gotować jeszcze 5 minut, a gdy zgęstnieje skropić jabłka. Na owoce wyłożyć ciasto i piec 45 minut w 190 stopniach. Podawać na ciepło.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Francuska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9115/Szarlotka-francuska