Wykonanie
Idzie zima, chłodne wieczory zmuszają nas do parzenia gorącej
herbaty i wypoczynek pod kocem. Do takiej przyjemnej chwili polecam szarlotkę, szarlotkę z
imbirem. Smak korzenia jest bardzo słabo wyczuwalny, ale za to świetnie rozgrzewa.Dodaje lekkiej pikantności ciastu. Zapraszam!
SKŁADNIKI:Ciasto:- 3 szklanki
mąki- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- 3/4 szklanki
cukru- mały
cukier waniliowy- ok 230g
masła- 1
jajo- 3
żółtka- do posypania na końcu troszkę
cynamonuJabłka:- 1,5 kg obranych
jabłek- ok. pół szklanki
cukru (wg. gustu)- 2 cm kawałek
imbiruPRZYGOTOWANIE:
Jabłka kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy z
cukrem i startm
imbirem na taką konsystencję jaką lubimy. Ja lubię mus ale z wyczuwalnymi kawałkami. Po ugotowaniu studzimy.Wymieszać
mąkę,
cukry i
proszek do pieczenia, dodać
masło i połączyć. Następnie dodać
jajka i ugnieść ciasto. Podzielić je na dwie części - jedną większą i jedną mniejszą (na kruszonkę). Mniejszą wsadzamy do zamrażalnika, a większą wykładamy dużą blachę - ja pod spód użyłam papieru do pieczenia. Na ciasto wykładamy masę
jabłkową, a schłodzoną częścią pokrywamy
jabłka trząc je na grubych oczkach. Całość lekko posypać
cynamonem. Piec w 180-190*C ok. 40-45 min. Smacznego!Rada: Ja dodatkowo z 3
białek ubiłam pianę z
cukrem i wyłożyłam na
jabłka, a
potem kruszonkę.