Wykonanie
Składniki:1 kostka
masła3 szklanki
mąki1 szklanka
cukru1
żółtko1
jajko1 kubeczek kwaśnej
śmietany ok. 200 ml1
cukier waniliowy1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1- 1,5 kg
jabłek1 łyżka
cynamonuJabłka obierz, oczyśc z gniazd nasiennych i starkuj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij ze zbędnej ilości soku i wymieszaj z
cynamonem.
Jabłka z
cynamonemPrzesiej
mąkę z
proszkiem do pieczenia, dodaj
cukier i
cukier waniliowy oraz starte na grubych oczkach
masło, wszystko delikatnie przemieszaj, a następnie dodaj
jajko,
żółtko i
śmietanę, ugnieć ciasto.
Jeszcze przed wyrobieniem ciasta.............................Gotowe ciasto podziel na dwie równe części.
Jak dwie połówki
jabłka..........................Rozwałkuj podsypując delikatnie
mąką na dwa placki wielkości dużej brytfanny. Brytfannę posmaruj dokładnie
masłem i wyłóż jeden rozwałkowany placek, a na niego wyłóż
jabłka z
cynamonem.
Przed rozsmarowaniem
jabłek...................Rozsmaruj równo po całej powierzchni
jabłka, wszystko przykryj drugim rozwałkowanym plackiem, a po wierzchu
porób widelcem otwory.
Nakładanie drugiego placka....................Piec w piekarniku o temp. 180'C przez około 45-60 minut , tak aby ciasto było brązowo-złote z wierzchu. Smacznego !
I już gotowe do schrupania.............
A tyle zostało z całej szarlotki.............................