Wykonanie
Ta wersja lubianej przez wszystkich tarty
jabłkowej wyróżnia się nadzieniem z kwaśnej
śmietany. To połączenie smaków może zchwycić każdego. Mnie dodatkowo spodobało się ciasto, które wyszło zachwycające bo inne niż się spodziewałam. Bardzo polecam ten przepis. Jest to moja kolejna propozycja do akcji
jabłkowej .
Źródło: Kolekcja Wypieki ze smakiemSkładniki na ciasto:125 g
masła50 g
cukru pudrużółtko220 g
mąki80 g
mąki razowej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniałyżeczka
cynamonuSkładniki na nadzienie:3
jabłka300 ml kwaśnej
śmietany150 g
cukrułyżeczka
cukru waniliowego3
jajkaPodgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Natłuścić formę o średnicy ok.24 cm i wysypać je
bułką tartą. Utrzeć
masło z
cukrem pudrem na puszystą masę, dodając do niej na końcu
żółtko. Wsypać do masy dwa rodzaje
mąki oraz
cynamon, po czym wyrobić ciasto. Uformować z niego kulę, rozwałkować ją i wylepić
ciastem formę, a następnie wstawić ją do lodówki na około 15 minut. Obrać
jabłka i wydrążyć z nich gniazda nasienne. Pokroić
owoce na cząstki. Ubić kwaśną
śmietanę z
cukrem,
cukrem waniliowym i
jajkami na gładką masę. Ułożyć
jabłka na spodzie tarty i zalać je
śmietanowym nadzieniem. Piec ciasto przez 45 minut. Jeżeli po upływie 40 minut
tarta będzie nadal blada, można zwiększyć temperaturę pieca na ostatnie 5 minut do 225 stopni.Smacznego:)