Wykonanie
Moja ulubiona szarlotka. Naprawdę. Uwielbiam ją za wszystko! Krucha, cynamonowa...Składniki:1/2 kg
mąkikostka
masła2
żółtka150 g
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia6 średnich obranych
jabłek2 łyżeczki
cynamonu4 łyżki
cukru waniliowego2 łyżki
cukru pudruJabłka obieramy - część kroimy w kostkę, część ścieramy na tarce. Dosypujemy do nich
cynamon,
cukier waniliowy i
cukier puder i dokładnie mieszamy.
Mąkę siekamy z
masłem. Dodajemy
żółtka,
cukier,
proszek do pieczenia - zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części i wkładamy na 30 minut do lodówki.1 częścią ciasta wylepiamy dno formy (ja użyłam o średnicy 24 cm), nakłuwamy i podpiekamy 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.2 częścią ciasta wylepiamy boki tortownicy.Na tak przygotowaną tortownicę wrzucamy przygotowane wcześniej
jabłka, odsączając z nich sok.3 część ciasta układamy na górze lub ścieramy an tarce, rozkładając równomiernie na powierzchni
jabłek.Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni.Studzimy, posypujemy
cukrem pudrem wymieszanym z
cynamonem.Smacznego :)Zapraszam po więcej na profil Ewa Kuchennie na facebooku: KLIK