Wykonanie
450 g
mąki300 g
masła150 g
cukru pudru4
żółtka1 kg kwaskowych
jabłek100 - 150 g
cukru1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
cukru waniliowegoZ
mąki,
masła,
cukru pudru,
żółtek zagnieść kruche ciasto. Schować do lodówki.Niech tam sobie spokojnie czeka na swoją kolej ;)Zabieramy się za
jabłka.
Połowę
jabłek obrać, pokroić i przesmażyć z
cukrem na
marmoladę.Pozostałe
jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach wprost do przesmażonej masy.Dodać
cynamon,
cukier waniliowy i wymieszać.Rozkładamy na blachę papier do pieczenia.Czas na nasze ciasto :)Po ochłodzeniu podzielić na 2 części. Jedną część:sposób IRozwałkować na prostokąt o grubości 5mm i wyłożyć na blachę do pieczenia.sposób IIBezpośrednio na blasze rozprowadzić palcami.sposób IIIZetrzeć na tarce o dużych otworach bezpośrednio na blachę.Na tak przygotowany spód rozkładamy masę z
jabłek.Rozwałkować drugą połowę ciasta, pociąć w paseczki które układamy w kratkę, na jabłkach.Piec ok 45 min. w temperaturze 180 stopni.