ßßß Cookit - przepis na Pyszna, babcina, tradycyjna szarlotka

Pyszna, babcina, tradycyjna szarlotka

nazwa

Wykonanie

Lekko kwaskowata, hojnie oprószona cukrem pudrem królowa stołu. Przepis z mojej ulubionej ' Kuchni polskiej '. Kto spróbuje choćby kęsa, nie odmówi następnego kawałka, zniknęła w 20 minut, jeszcze ciepła! Spróbujcie, obiecuję, że nie pożałujecie, bo jest pyszna ;)
350 g mąki
200 g masła
szklanka cukru pudru
jajko
żółtko
cukier waniliowy
1 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
łyżeczka przyprawy piernikowej
3/4 szklanki cukru
Z podanych składników zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na pół godziny. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z przyprawami, sokiem i cukrem. 2/3 ciasta wyłożyć wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (26 cm, wykorzystałam nieco mniejszą), uformować rant, ponakuwać. Do środka nałożyć jabłka, rozwałkować pozostałą część ciasta, zlepić brzegi i przykryć nadzienie, ponakuwać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, przez 45- 50 minut. Smacznego!
c
Źródło:http://waniliowakuchnia.blogspot.com/2012/07/pyszna-babcina-tradycyjna-szarlotka.html