Wykonanie
Lekko kwaskowata, hojnie oprószona
cukrem pudrem królowa stołu. Przepis z mojej ulubionej ' Kuchni polskiej '. Kto spróbuje choćby kęsa, nie odmówi następnego kawałka, zniknęła w 20 minut, jeszcze ciepła! Spróbujcie, obiecuję, że nie pożałujecie, bo jest pyszna ;)
350 g
mąki200 g
masłaszklanka
cukru pudrujajkożółtkocukier waniliowy1 kg
jabłek2 łyżeczki
cynamonułyżeczka
przyprawy piernikowej3/4 szklanki
cukruZ podanych składników zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na pół godziny.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z
przyprawami,
sokiem i
cukrem. 2/3 ciasta wyłożyć wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę (26 cm, wykorzystałam nieco mniejszą), uformować rant, ponakuwać. Do środka nałożyć
jabłka, rozwałkować pozostałą część ciasta, zlepić brzegi i przykryć nadzienie, ponakuwać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, przez 45- 50 minut. Smacznego!
c