ßßß Cookit - przepis na Szarlotka tradycyjna z kruszonką, prażonymi jabłkami i cynamonem.

Szarlotka tradycyjna z kruszonką, prażonymi jabłkami i cynamonem.

nazwa

Wykonanie

Witam! Tak mnie naszło dzisiaj na słodkie, a ponieważ trochę się rozchorowałam i muszę siedzieć w domu to postanowiłam ten czas jakoś wykorzystać. Miałam dodatkowo uproszczone zadanie, ponieważ kilka dni temu Rafał zagniótł mi ciasto kruche do innego ciasta. No i jest... przepyszna szarlotka na kruchym spodzie z kruszonką i uprażonymi jabłkami... niebo w gębie!
Składniki:
1,5 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru
3 szklanki mąki
2 żółtka + 1 całe jajko
3/4 szklanki cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 kostki masła
Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni.
Ciasto kruche: 2,5 szklanki mąki, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy jajko, żółtka i pokrojone na małe kawałki masło - wszystko razem zagniatamy dodając pozostałą część mąki (jeżeli trzeba). 1/3 ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
Blachę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy na nią ciasto pamiętając o bokach(ja je obkleiłam ciastem tak mniej więcej do 3/4 wysokości).
Prażone jabłka: jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka i dolewamy ok. 50 ml wody. Garnek stawiamy na gaz i mieszamy jabłka co jakiś czas. Po ok. 10 minutach kiedy jabłka zaczną tracić swoją objętość dodajemy płaską łyżeczkę cynamonu, oraz cukier ( najlepiej dosłodzić do smaku.). Ściągamy garnek z gazu, gdy jabłka będą już miękkie, a sok który puszczą nabierze konsystencji musu (moje całe prażenie jabłek trwa ok. 15 minut).
Na przygotowane wcześniej ciasto wykładamy jabłka i pieczemy ok. 40 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i ścieramy na tarce pozostałe ciasto kruche wyjęte z lodówki. Pieczemy ok. 20 minut.
Smacznego!
Źródło:http://smakowidlo.blogspot.com/2011/10/szarlotka-tradycyjna-z-prazonymi.html