Wykonanie
Pierwsza szarlotka na
stole zwiastuje nadchodzącą jesień (niestety).Za oknem to ona właściwie już jest, choć mam nadzieję, że jednak tylko na chwilę.Tak, czy owak, stukający o parapet deszcz wywołał u mnie ogromną chęć na ciepłą szarlotkę. Ona zawsze poprawia nastrój :)
Składniki:3 szklanki
mąki tortowej1/2 szkl. drobnego
cukru3 łyżeczki
proszku do pieczeniakostka
masła (200g)3
żółtka1 całe
jajkocukier wanilinowyponadto:2 kg kwaśnych
jabłek3/4 szklanki
cukru lub więcej według upodobań1 łyżeczka
cynamonuWykonanie:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Umieścić w garnku z grubym dnem. Dodać
cukier i
cynamon. Dusić na średnim ogniu 10-15 minut. Jeśli chcecie, aby nadzienie szarlotki było bardziej aromatyczne, możecie dodać szczyptę
imbiru,
skórkę z cytryny, albo 2-3 łyżki
likieru, np.
Amaretto.Uprażone
jabłka wystudzić.Sypkie składniki przesiać na stolnicę. Wyłożyć na nie
masło i posiekać nożem na drobne kawałki. Dodać
jajka i zagnieść jednolite ciasto (gdyby ciasto było zbyt twarde dodać 1-2 łyżi
śmietany). Podzielić je na dwie części i włożyć na 20 min. do lodówki.Blachę o wymiarach 24 x 32 cm posmarować
masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta cienko rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy. Na ciasto wyłożyć zesmażone
jabłka. Drugą część ciasta cienko rozwałkować i przykryć nią
jabłka (jeśli wolicie wierzchnią częśc ciasta można zetrzeć na tarce jarzynowej)Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180C ok 45 minut. Obficie posypać
cukrem pudrem.Smacznego :)