Wykonanie
Dzisiaj lekka wariacja na temat jabłecznika. Lekko zmodyfikowany przepis na klasyczny jabłecznik tyle, że w formie łatwo podzielnej. Kruche babeczki z nadzieniem
jabłkowym.Składniki:masa:1 kg
jabłekcynamonsok z połowy
pomarańczycukier1 łyżka
masłaciasto:0, 3 kg
mąki3 łyżki
cukrucukier waniliowy100g miękkiego
masła2
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka kwaśnej
śmietanyszczypta
soliWykonanie:Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
cukier,
sól i
proszek do pieczenia. Suche składniki mieszamyDo suchych składników dodajemy:
żółtka, miękkie
masło,
śmietanęZagniatamy ciastoCiasto wkładamy na godzinę do lodówkiPrzygotowujemy nadzienie
Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach
Jabłka przekładamy na patelnie na rozgrzane
masło, podsmażamyGdy
jabłka trochę zmiękną dodajemy sok z
pomarańczy,
cynamon,
cukier do smaku. Smażymy, aż cała
woda się zredukujeMasę
jabłkową zostawiamy do całkowitego ostygnięciaPo upływie godziny wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy.Wycinamy babeczki (można wycinać od foremek jeżeli mamy metalowe)Foremki wykładamy
ciastem , dokładnie wylepiając boki (nie potrzeba smarować foremek tłuszczem)Do każdej babeczki wkładamy po 1 łyżce masy
jabłkowejZ pozostałego ciasta wycinamy paski na krateczkęMini jabłeczniki pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni.Wyciągamy z foremek po całkowitym ostygnięciu.