ßßß
Dzisiaj lekka wariacja na temat jabłecznika. Lekko zmodyfikowany przepis na klasyczny jabłecznik tyle, że w formie łatwo podzielnej. Kruche babeczki z nadzieniem jabłkowym.Składniki:masa:1 kg jabłekcynamonsok z połowy pomarańczycukier1 łyżka masłaciasto:0, 3 kg mąki3 łyżki cukrucukier waniliowy100g miękkiego masła2 żółtka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka kwaśnej śmietanyszczypta soliWykonanie:Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól i proszek do pieczenia. Suche składniki mieszamyDo suchych składników dodajemy: żółtka, miękkie masło, śmietanęZagniatamy ciastoCiasto wkładamy na godzinę do lodówkiPrzygotowujemy nadzienieJabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkachJabłka przekładamy na patelnie na rozgrzane masło, podsmażamyGdy jabłka trochę zmiękną dodajemy sok z pomarańczy, cynamon, cukier do smaku. Smażymy, aż cała woda się zredukujeMasę jabłkową zostawiamy do całkowitego ostygnięciaPo upływie godziny wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy.Wycinamy babeczki (można wycinać od foremek jeżeli mamy metalowe)Foremki wykładamy ciastem , dokładnie wylepiając boki (nie potrzeba smarować foremek tłuszczem)Do każdej babeczki wkładamy po 1 łyżce masy jabłkowejZ pozostałego ciasta wycinamy paski na krateczkęMini jabłeczniki pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni.Wyciągamy z foremek po całkowitym ostygnięciu.