ßßß Cookit - przepis na Mini jabłeczniki – kruche babeczki z jabłkami

Mini jabłeczniki – kruche babeczki z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj lekka wariacja na temat jabłecznika. Lekko zmodyfikowany przepis na klasyczny jabłecznik tyle, że w formie łatwo podzielnej. Kruche babeczki z nadzieniem jabłkowym.
Składniki:
masa:
1 kg jabłek
cynamon
sok z połowy pomarańczy
cukier
1 łyżka masła
ciasto:
0, 3 kg mąki
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
100g miękkiego masła
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kwaśnej śmietany
szczypta soli
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól i proszek do pieczenia. Suche składniki mieszamy
Do suchych składników dodajemy: żółtka, miękkie masło, śmietanę
Zagniatamy ciasto
Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki
Przygotowujemy nadzienie
Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach
Jabłka przekładamy na patelnie na rozgrzane masło, podsmażamy
Gdy jabłka trochę zmiękną dodajemy sok z pomarańczy, cynamon, cukier do smaku. Smażymy, aż cała woda się zredukuje
Masę jabłkową zostawiamy do całkowitego ostygnięcia
Po upływie godziny wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy.
Wycinamy babeczki (można wycinać od foremek jeżeli mamy metalowe)
Foremki wykładamy ciastem , dokładnie wylepiając boki (nie potrzeba smarować foremek tłuszczem)
Do każdej babeczki wkładamy po 1 łyżce masy jabłkowej
Z pozostałego ciasta wycinamy paski na krateczkę
Mini jabłeczniki pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni.
Wyciągamy z foremek po całkowitym ostygnięciu.
Źródło:http://rozkloszowana.pl/mini-jableczniki-kruche-babeczki-z-jablkami