Wykonanie
Jesienne popołudnia nie zawsze wyglądają kolorowo i
słonecznie. Wtedy najlepiej zjeść jakieś dobre ciacho na poprawę nastroju. Mnie, jesień kulinarnie kojarzy się ze
śliwkami i
jabłkami. A jeśli
jabłka to oczywiście szarlotki, które pachną w całym domu! Na przepis na tę szarlotkę natknęłam się TU . Postanowiłam wypróbować. Szarlotka na kruchym cieście mnie nie zawiodła.Polecam do niej gorącą
herbatkę z
cytryną, gdy pochmurno lub z
lodami, gdy słoneczko za oknem.
Składniki:3 szklanki
mąki4
żółtka1
margaryna0,5 szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1,5 kg
jabłek, najlepiej kwaskowych1
kisiel cytrynowy0,5 szklanki
cukru1 łyżeczka
cynamonu4
białka szczypta
soliZe wszystkich składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalki na godzinę.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć ze soku. Do
jabłek dodać
kisiel i wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą
soli, powoli dodawać
cukier ciągle ubijając. Na koniec dodać
cynamon i lekko wymieszać. Połączyć delikatnie
białka z
jabłkami.Spód formy wylepić połową ciasta, wyłożyć masę
jabłkową. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec w 180 st. C przez godzinę.