ßßß Cookit - przepis na Lekki i puszysty cytrynowy Sernik Świąteczny

Lekki i puszysty cytrynowy Sernik Świąteczny

nazwa

Wykonanie

4 Flares Twitter 0 Facebook 4 4 4 4 Flares ×
Sezon świątecznych serników uważam za oficjalnie otwarty. Ten jest wspaniały, lekki jak chmurka, puszysty, delikatny, cytrynowy. Dodatkowo świątecznego aromatu dodaje mu cynamonowy spód, który idealnie komponuje się z puszystym cytrynowym serkiem. Absolutny hit ostatnich dni
Polecam!
CIASTO:
szklanka mąki pełnoziarnistej
szklanka mąki tortowej
1/3 szklanki cukru
1 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka cynamonu
125 g margaryny
1/5 łyżeczki soli
1 duże jajo (klasy O)
SER:
1 kg dobrego sera twarogowego (100% sera bez dodatków) 3 krotnie mielonego
3/4 szklanki cukru
2 kisiele cytrynowe
32 g cukru z wanilią
olejek rumowy 8 ml
100 g masła
5 dużych jaj ( klasy O) ( 8 M, 7 L)
1/3 szklanki rodzynek
1/2 szklanki wrzątku lub ciepłej wody pół na pół z rumem lub wódką ( w wersji dla dorosłych)
1/5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Ciasto:
Mąki wymieszać ze sobą, proszkiem, solą i cynamonem.
Dodać posiekaną margarynę, rozdrobnić i dodać jajo.
Wyrobić szybko kruche ciasto, po czym włożyć je do lodówki na 1h lub do zamrażarki na 30 minut, zależy ile mamy czasu
Ser:
Rodzynki zalać wrzątkiem z 1/2 olejku rumowego. Odstawić.
Z 4 jajek białka oddzielić od żółtek.
Białka włożyć do lodówki.
Żółtka utrzeć mikserem z cukrami na pulchną masę, ucierać aż do rozpuszczenia cukru, ok 15 minut, to na prawdę dużo daje w strukturze gotowego ciasta. Jeśli nam się śpieszy użyjmy drobnego cukru do wypieków.
Masło osobno utrzeć do białości, dodać resztę olejku. Można to robić szpatułkami od miksera( nie wiem jak to inaczej nazwać) nie musimy ich myć przy zmianie produktu ubijanego.
Do żółtek dodać masło, stopniowo, cały czas ubijając mikserem, po czym wsypać kisiele i ubijać jeszcze 5 minut.
Do masy stopniowo dodawać ser, miksując, na mniejszych obrotach, krótko, tylko do połączenia się składników.
Dodać odsączone rodzynki.
Do sera wbić ostatnie jajko i dokładnie wymieszać łyżką.
Ciasto rozwałkować na 5 mm i wyłożyć nim formę z papierem do pieczenia.
Białka wyciągnąć z lodówki i czystymi pałeczkami ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, trwa to ok 5 minut.
Dodać białka do masy w kilku turach, łączyć masy drewnianą łyżką, ostrożnie aby nie zniszczyć struktury piany.
Piec 45 minut w 160 stopniach, bez termoobiegu.
Po tym czasie zostawić go w piecu do ostudzenia, po ok 40 minutach można otworzyć drzwiczki piekarnika.
Dekorujemy wg własnego pomysłu, polewą lukrem lub napisem z kremu maślanego i pomarańczami jak u mnie
Smacznego
taki sernik na pewno Wam posmakuje, ja uważam,że jest bardzo świąteczny, lekki jak śnieżek
a teraz więcej zdjęć!
sernik w całości
zgłoszony do konkursu
i w piramidce
Powiązane notki:
Kremowy, waniliowy, klasyczny – sernik z kratką
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/12/01/lekki-i-puszysty-cytrynowy-sernik-swiateczny