Wykonanie
Przez Agnieszka 7 kwietnia 2015Składniki
makaron razowy ziti - 1 opakowanie
pieczarki lub
grzybki portabella - 11 sztuk
suszone pomidory (suche, a nie marynowane) - 1 i 1/2 szklanki
szczypiorek - pęczek
oliwki zielone - 1 szklankaWegetariańskie
parówki,
kiełbaski lub
tofu (okrojone w kostkę, polane
oliwą i posypane suszonym
czosnkiem,
cebulą i
oregano, podpieczone w piekarniku) - dowolna ilośc
czosnek - 5-6 ząbków
natka pietruszki - 1/2 pęczka
pieprz ziołowy - do smaku
sól - do smaku
oliwaInstrukcje1.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.2.
Grzybki myjemy, kroimy na plasterki lub na ćwiartki. Wrzucamy na patelnię z odrobiną
oliwy. Dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę i podsmażamy, aż
cebulka się zarumieni.3. Dodajemy pokrojone w kostkę lub w plasterki wegetariańskie
parówki lub
kiełbaski (może być również
tofu).4. Gdy wszystko się lekko podsmaży, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojone w paseczki
suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę
czosnek, poszatkowaną
natkę pietruszki,
oliwki i
szczypior. Na samym końcu dodajemy ugotowany
makaron i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy
solą i
pieprzem ziołowym.Smakuje wyśmienicie!