ßßß Cookit - przepis na Spaghetti aglio olio e peperoncino

Spaghetti aglio olio e peperoncino

nazwa

Wykonanie

Bardzo proste danie, idealne na szybki obiad, u mnie w nieco zdrowszej wersji, z makaronem razowym, a także bogatą w wit. C natką pietruszki.
Składniki (2 porcje):
- 250 g makaronu razowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka peperoncino
- ok. 3 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek
- świeża natka pietruszki
Makaron gotujemy al dente. Posiekany czosnek wrzucamy z oliwą na patelnię (czosnek bardzo łatwo się przypala i robi się gorzki, gdy wrzucimy go na zimną oliwę i powoli podgrzejemy lepiej odda smak), podgrzewamy i wrzucamy posiekaną papryczkę, smażymy ok. 4-5 minut, tak aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy odcedzony makaron, posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i gotowe!
Smacznego!
Źródło:http://kitchenwitchandcats.blogspot.com/2013/07/spaghetti-aglio-olio-e-peperoncino.html