ßßß Cookit - przepis na Faszerowana papryka, duszona z warzywami

Faszerowana papryka, duszona z warzywami

nazwa

Wykonanie

Danie to, inspirowane smakami Turcji, można przygotować z każdej czerwonej papryki, jednak najładniej wygląda, jeśli wybierzemy małe sztuki. Ponieważ udało mi się kupić śliczną paprykę pomidorową, danie prezentowało się szczególnie dekoracyjnie. Proste w wykonaniu i smaczne, z pewnością przyda się na chłodniejsze wieczory i zasmakuje wszystkim miłośnikom warzyw.
500 g mielonego mięsa wołowego (ew. wieprzowo - wołowego)
1 jajko
1 obrana, jak najdrobniej posiekana cebula
1 obrany, przeciśnięty ząbek czosnku
1 łyżka tureckiej pasty paprykowej (można użyć również pasty węgierskiej lub ajwaru)
1 duże jajko
2 kromki ciemnego chleba bez skórki
1 łyżeczka tymianku
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
czerwone papryki - ilość uzależniona od ich rozmiaru
1 zielona papryka
1 duża cebula
1 łodyga selera naciowego
2 duże ząbki czosnku
4-6 ziemniaków
3-4 łyżki tureckiej pasty paprykowej (można użyć również pasty węgierskiej lub ajwaru)
1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej, jeśli danie ma być pikantne)
2-3 łyżeczki mąki pszennej
sól i świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
siekanej natki pietruszki
oliwa z oliwek do smażenia
bulion warzywny lub drobiowy, ew. woda
1. Mięso mielone wyrabiamy na jednolitą masę z dodatkiem namoczonego w wodzie i odciśniętego chleba, cebuli, czosnku, jajka i przypraw.
2. Z papryk wykrawamy ostrym nożem gniazda nasienne, usuwając je wraz z pestkami. Każdą paprykę faszerujemy mięsem mielonym.
3. W dużym garnku podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy/oleju pokrojoną w kawałki zieloną paprykę wraz z obraną, grubo posiekaną cebula, posiekaną łodygą selera i obranym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy cebula będzie szklista, dodajemy obrane, pokrojone w duże kawałki ziemniaki. Na wierzchu umieszczamy faszerowane papryki. Zalewamy całość wrzącym bulionem (lub ew. wodą) tak, by wszystkie składniki były zakryte. Dodajemy pastę paprykową, koncentrat pomidorowy i przyprawy.
Danie dusimy na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, ok. 30 minut.
5. Wyjmujemy papryki z garnka. Mąkę pszenną mieszamy w miseczce z niewielką ilością wywaru z garnka i wlewamy do garnka. Gotujemy kilka minut, by sos zgęstniał (do ulubionej gęstości, ilość męki można zwiększyć/zmniejszyć, w zależności od ilości użytego bulionu). Gotowy sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem lub pieprzem cayenne i dodajemy siekaną natkę pietruszki.
Papryki podajemy z sosem.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/09/Faszerowana-papryka-duszona-z-warzywami.html