Wykonanie
Danie to, inspirowane
smakami Turcji, można przygotować z każdej
czerwonej papryki, jednak najładniej wygląda, jeśli wybierzemy małe sztuki. Ponieważ udało mi się kupić śliczną
paprykę pomidorową, danie prezentowało się szczególnie dekoracyjnie. Proste w wykonaniu i smaczne, z pewnością przyda się na chłodniejsze wieczory i zasmakuje wszystkim miłośnikom warzyw.
500 g
mielonego mięsa wołowego (ew. wieprzowo - wołowego)1
jajko1 obrana, jak najdrobniej posiekana
cebula1 obrany, przeciśnięty ząbek
czosnku1 łyżka tureckiej pasty paprykowej (można użyć również pasty węgierskiej lub ajwaru)1 duże
jajko2 kromki ciemnego
chleba bez skórki1 łyżeczka
tymiankusól i świeżo mielony
czarny pieprz - do smaku
czerwone papryki - ilość uzależniona od ich rozmiaru1
zielona papryka1 duża
cebula1 łodyga
selera naciowego2 duże ząbki
czosnku4-6
ziemniaków3-4 łyżki tureckiej pasty paprykowej (można użyć również pasty węgierskiej lub ajwaru)1-2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego2 łyżeczki
oregano1 łyżeczka
tymianku1/2 łyżeczki
pieprzu cayenne (lub więcej, jeśli danie ma być pikantne)2-3 łyżeczki
mąki pszennejsól i świeżo mielony
czarny pieprz - do smakusiekanej
natki pietruszkioliwa z oliwek do smażenia
bulion warzywny lub drobiowy, ew.
woda1.
Mięso mielone wyrabiamy na jednolitą masę z dodatkiem namoczonego w wodzie i odciśniętego
chleba,
cebuli,
czosnku,
jajka i przypraw.2. Z
papryk wykrawamy
ostrym nożem gniazda nasienne, usuwając je wraz z pestkami. Każdą
paprykę faszerujemy
mięsem mielonym.3. W dużym garnku podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy/oleju pokrojoną w kawałki
zieloną paprykę wraz z obraną, grubo posiekaną
cebula, posiekaną
łodygą selera i obranym, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Gdy
cebula będzie szklista, dodajemy obrane, pokrojone w duże kawałki
ziemniaki. Na wierzchu umieszczamy faszerowane
papryki. Zalewamy całość wrzącym
bulionem (lub ew.
wodą) tak, by wszystkie składniki były zakryte. Dodajemy pastę
paprykową,
koncentrat pomidorowy i
przyprawy.Danie dusimy na małym ogniu, aż
ziemniaki będą miękkie, ok. 30 minut.5. Wyjmujemy
papryki z garnka.
Mąkę pszenną mieszamy w miseczce z niewielką ilością
wywaru z garnka i wlewamy do garnka. Gotujemy kilka minut, by sos zgęstniał (do ulubionej gęstości, ilość męki można zwiększyć/zmniejszyć, w zależności od ilości użytego
bulionu). Gotowy sos doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem lub
pieprzem cayenne i dodajemy siekaną
natkę pietruszki.
Papryki podajemy z sosem.