Wykonanie
Od kiedy na blogu jest przepis:
papryka faszerowana
mięsem robi istną furorę. Stał się numerem jeden, a czytelnicy, co jakiś czas wysyłają mi zdjęcia tego dania do albumu czytelników (klik), co mnie bardzo cieszy. Dla wegetarian jest:
papryka faszerowana
kuskusem, a dzisiaj serwuję Wam kolejną modyfikację, czyli:
5 sztuk
czerwonej papryki500 g
mielonego mięsatorebka ugotowanej
kaszy gryczanej2
cebule2 ząbki
czosnkułyżeczka
bazylii suszonej lub
oreganopół pęczka
natki pietruszkijajkosól,
pieprzłyżka
oliwaszklanka
wody lub
bulionu150 g
sera gorgonzolaPapryki przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć miąższ z pestkami.
Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na
oliwie, aż będzie szklista.Pod koniec smażenia dodać przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku i chwilę jeszcze smażyć, a następnie zostawić do ostudzenia.
Mięso wymieszać z
kaszą,
jajkiem,
cebulą z
czosnkiem, posiekaną
natką pietruszki i
przyprawami :
solą,
pieprzem i
bazylią lub
oregano.
Papryki możemy przygotować na dwa sposoby:- ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać
bulionem i piec w piekarniku przez 40 min w temp. 180 st.C.-ułożyć w głębokiej patelni, zalać
bulionem i dusić pod przykryciem przez 30 minut.Na ciepłe
papryki nakładamy
ser gorgonzola.