Wykonanie
Taka
papryka to pewnego rodzaju klasyk na naszych stołach. Tą robiłam z przepisu mojej Mamy, następnym razem pokażę Wam, jak przygotowuje ją moją Babcia. Na blogu jest też przepis na przystawkę na zimno z
papryki:
5 sztuk
czerwonej papryki500 g
mielonego mięsatorebka ugotowanego
ryżu2
cebule2 ząbki
czosnkułyżeczka
bazylii suszonej lub
oreganojajkosól,
pieprzłyżka
oliwaszklanka
wody lub
bulionu200 g startego
żółtego seraPapryki umyć, odciąć im wierzch (zostawić na później) i usunąć pestki ze środka.
Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na
oliwie, aż będzie szklista.Pod koniec smażenia dodać przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku i chwilę jeszcze smażyć, a następnie zostawić do ostudzenia.
Mięso wymieszać z
ryżem,
jajkiem,
cebulą z
czosnkiem,
przyprawami:
solą,
pieprzem i
bazylią.
Mięsną masę wypełniamy
papryki.
Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wlać szklankę
wody lub
bulionu.Piec w temp. 180 st.C. przez 30 minut.Teraz każdą
paprykę posypać tartym
serem i przykryć wierzchem
papryki.Piec jeszcze 15 minut.