Wykonanie
Zapiekana
papryka, po brzegi wypchana
mięsem i
ryżem doskonale syci podczas obiadu i wygląda świetnie na imprezowym
stole, bo na zimno jest równie pyszna. :-) Choć
papryka kojarzy się głównie z jesienią, my jemy ją przez cały rok, zawsze jest w lodówce by można było położyć ją na kanapki czy użyć do przygotowania obiadu.
![](/Data/Images/szefowa-kuchni.blogspot.com\2015_slash_07_slash_papryki-faszerowane-miesem-mielonym-i/l/573490177.jpg)
4
czerwone papryki500g
mięsa mielonego4 ząbki
czosnku100g
ryżu2 duże
cebule6 łyżek
koncentratu pomidorowego200g
żółtego serapieprz,
sól,
bazylia1.
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.2.
Cebule smażymy wraz z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem na rozgrzanym
oleju.3.. Dodajemy
mięso, doprawiamy
solą,
pieprzem i
bazylią. Smażymy do zarumienienia.4. Na patelnię przekładamy ugotowany
ryż, koncentrat i starty na tarce
ser. Mieszamy.5. Z
papryk odkrawamy górną część, usuwamy gniazda nasienne.
Papryki smarujemy
olejem, napełniamy farszem, posypujemy odrobiną startego
żółtego sera. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 190 stopni.
![](/Data/Images/szefowa-kuchni.blogspot.com\2015_slash_07_slash_papryki-faszerowane-miesem-mielonym-i/l/-1334536890.jpg)
![](/Data/Images/szefowa-kuchni.blogspot.com\2015_slash_07_slash_papryki-faszerowane-miesem-mielonym-i/l/1897613618.jpg)
![](/Data/Images/szefowa-kuchni.blogspot.com\2015_slash_07_slash_papryki-faszerowane-miesem-mielonym-i/l/487381023.jpg)