ßßß Cookit - przepis na Papryka faszerowana mięsem i ryżem

Papryka faszerowana mięsem i ryżem

nazwa

Wykonanie

Ostatnio w tym poście wspominałam o papryce faszerowanej według przepisu mojej babci Tereski. Dzisiaj, więc podaję Wam przepis na papryki faszerowane i gotowane w bulionie, która jest równie pyszna jak:
Papryka faszerowana mięsem gotowana
5 strąków papryk czerwonych
torebka ryżu
2 łyżki przecieru lub koncentratu pomidorowego
500 g mięsa mielonego
2 cebule
2 ząbki czosnku
jajko
łyżeczka zielonej czubrycy
łyżeczka tymianku
jajko
sól, pieprz
1,5 szklanki bulionu lub wody
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić z wody i zostawić do ostygnięcia.
Papryki umyć, odciąć im wierzch (zostawić na później) i usunąć pestki ze środka.
Mięso mielone wymieszać z ryżem, pokrojoną w kostkę cebulą, koncentratem/przecierem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, czubrycą, tymiankiem, solą i pieprzem.
Gotowym farszem wypełniać wnętrze papryk, które potem ułożyć w rondlu zalewając bulionem.
Nałożyć wierzch papryk i dusić pod przykryciem przez około 30 minut.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/09/papryka-faszerowana-miesem-i-ryzem.html