Wykonanie
Ostatnio w tym
poście wspominałam o
papryce faszerowanej według przepisu mojej babci Tereski. Dzisiaj, więc podaję Wam przepis na
papryki faszerowane i gotowane w
bulionie, która jest równie pyszna jak:
Papryka faszerowana
mięsem gotowana
5 strąków
papryk czerwonychtorebka
ryżu2 łyżki przecieru lub
koncentratu pomidorowego500 g
mięsa mielonego2
cebule2 ząbki
czosnkujajkołyżeczka zielonej czubrycyłyżeczka
tymiankujajkosól,
pieprz1,5 szklanki
bulionu lub
wodyRyż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić z
wody i zostawić do ostygnięcia.
Papryki umyć, odciąć im wierzch (zostawić na później) i usunąć pestki ze środka.
Mięso mielone wymieszać z
ryżem, pokrojoną w kostkę
cebulą, koncentratem/przecierem, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem,
jajkiem, czubrycą,
tymiankiem,
solą i
pieprzem.Gotowym farszem wypełniać wnętrze
papryk, które
potem ułożyć w rondlu zalewając
bulionem.Nałożyć wierzch
papryk i dusić pod przykryciem przez około 30 minut.