Wykonanie
Banalny pomysł, prosty sposób wykonania, wyborny smak i ciekawy wygląd…kiedy daną potrawę
mogę określić wyżej wymienionymi przymiotnikami trafia ona na czołówki listy moich ulubionych dań. Przy wszystkich tych zaletach ma jeszcze jedną, a mianowicie :można wszystko przygotować dzień wcześniej np. przed przyjściem gości lub kiedy wiemy, że kolejnego dnia nie bedziemy
mieć czasu na tańcowanie przy garach.P.S. Papryczki najlepiej smakują z pikantnym sosem, którego nie należy żałować.
Ilość porcji – 4Czas wykonania – 70 min.Stopień trudności – łatwySkładniki:80 dag
mięsa mielonego,8 szt. białych
papryk,¾ szklanki ugotowanego
ryżu,800 ml
bulionu,¾ szklanki tartego
sera,1 duża
cebula,½ łyżki
oliwy2 ząbki
czosnku,1 duże lub 2 małe
jajka,
sólpieprz.
Sposób wykonania:
paprykę myjemy, odcinamy każdej szypułki wraz ze zgrubieniami (takie „kapelusiki” płuczemy i odkładamy),następnie
paprykę zalewamy wrzątkiem na 2-3 min. żeby zmiękła i stała się bardziej elastyczna, tylko w ten sposób możemy bezpiecznie ( nie uszkadzając ścianki) usunąć z wnętrza wszelkie niepotrzebne zgrubienia oraz pestki,
cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy z roztartym z
solą czosnkiem,
mięso mielone łączymy z podsmażoną
cebulką z
czosnkiem, dodajemy
ryż, całe
jajko, doprawiamy
solą oraz
pieprzem i dokładnie mieszamy,masą
mięsną wypełniamy
papryki, wierzch posypujemy tartym
serem i całość zamykamy „kapelusikami” (
ser się roztopi i sprawi, że „kapelusiki” nie spadną podczas gotowania:),
papryki ustawiamy pionowo w garnku „kapeluszami” do góry i wlewamy
bulion na 1.5 cm poniżej wysokości „kapeluszy”.doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu około 45 min.podajemy z pikantnym
sosem pomidorowo-
paprykowym .