ßßß Cookit - przepis na Faszerowana papryka w kapeluszu

Faszerowana papryka w kapeluszu

nazwa

Wykonanie

Banalny pomysł, prosty sposób wykonania, wyborny smak i ciekawy wygląd…kiedy daną potrawę mogę określić wyżej wymienionymi przymiotnikami trafia ona na czołówki listy moich ulubionych dań. Przy wszystkich tych zaletach ma jeszcze jedną, a mianowicie :można wszystko przygotować dzień wcześniej np. przed przyjściem gości lub kiedy wiemy, że kolejnego dnia nie bedziemy mieć czasu na tańcowanie przy garach.
P.S. Papryczki najlepiej smakują z pikantnym sosem, którego nie należy żałować.
Ilość porcji – 4
Czas wykonania – 70 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
80 dag mięsa mielonego,
8 szt. białych papryk,
¾ szklanki ugotowanego ryżu,
800 ml bulionu,
¾ szklanki tartego sera,
1 duża cebula,
½ łyżki oliwy
2 ząbki czosnku,
1 duże lub 2 małe jajka,
sól
pieprz.
Sposób wykonania:
paprykę myjemy, odcinamy każdej szypułki wraz ze zgrubieniami (takie „kapelusiki” płuczemy i odkładamy),
następnie paprykę zalewamy wrzątkiem na 2-3 min. żeby zmiękła i stała się bardziej elastyczna, tylko w ten sposób możemy bezpiecznie ( nie uszkadzając ścianki) usunąć z wnętrza wszelkie niepotrzebne zgrubienia oraz pestki,
cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy z roztartym z solą czosnkiem,
mięso mielone łączymy z podsmażoną cebulką z czosnkiem, dodajemy ryż, całe jajko, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy,
masą mięsną wypełniamy papryki, wierzch posypujemy tartym serem i całość zamykamy „kapelusikami” (ser się roztopi i sprawi, że „kapelusiki” nie spadną podczas gotowania:),
papryki ustawiamy pionowo w garnku „kapeluszami” do góry i wlewamy bulion na 1.5 cm poniżej wysokości „kapeluszy”.
doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu około 45 min.
podajemy z pikantnym sosem pomidorowo-paprykowym .
Źródło:http://restauracjadomowa.blox.pl/2012/08/Faszerowana-papryka-w-kapeluszu.html