ßßß Cookit - przepis na Klopsiki z cukinią po turecku

Klopsiki z cukinią po turecku

nazwa

Wykonanie

Pyszne i łatwe w wykonaniu danie, pełne zdrowych, świeżych warzyw i aromatycznych przypraw. Przepis na podstawie AhmetKocht .
klopsiki :
500 g mielonego mięsa wołowego
1/2 czerwonej papryki
1 cebula
1 kromka chleba (bez skórki)
2 obrane ząbki czosnku
4 łyżki siekanej natki pietruszki
2 łyżeczki przyprawy do kofty
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
1 jajko
1 łyżka oliwy lub oleju
świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku
warzywa :
1 czerwone papryka
1 marchewka
1 mała cukinia
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki oregano
olej do smażenia
2 pomidory
sos :
1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 czubata łyżeczka koncentratu paprykowego (do nabycia w sklepach typu "kuchnie świata" lub przez Internat. Ewentualnie można pominąć i dodać dodatkową łyżeczkę koncentratu pomidorowego i 1 łyżeczka papryki w proszku)
1 łyżka masła
1 łyżeczka maki pszennej
1 szklanka bulionu lub wody
1. Klopsiki: Ucieramy w blenderze na pastę paprykę, obraną, przekrojoną na pół cebulę, kromkę chleba, obrany czosnek i natkę pietruszki. Otrzymaną pastę dodajemy do mielonego mięsa. Wsypujemy przyprawy, dodajemy jajko i łyżkę oliwy. wyrabiamy na jednolita masę. doprawiamy do smaku solą i pierzem. Z mięsa formujemy w dłoniach klopsiki wielkości dużego orzecha włoskiego. Odstawiamy mięso, by przeszło smakiem przypraw. W tym czasie przygotowujemy warzywa.
2. Warzywa:
Marchewkę obieramy, kroimy w plastry. Cukinię kroimy w plastry. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w grube pióra. Pomidory kroimy w ćwiartki lub duże kawałki.
Na dużej patelni, na rozgrzanym oleju, podsmażamy marchewkę z cebulą i cukinią. Po kilku minutach dodajemy cebulę, czosnek i przyprawy. Smażymy, aż cebula będzie szklista. Warzywa powinny być usmażone, ale powinny pozostać jędrne. Jeśli warzywa usmażą się wcześniej, niż klopsiki, zdejmujemy patelnię z warzywami z ognia.
Gdy warzywa już się smażą, smażymy w międzyczasie na drugiej patelni, na rozgrzanym oleju, klopsiki - ze wszystkich stron na złoto
oraz przygotowujemy sos: w rondelku podsmażamy na maśle przez minutę koncentrat pomidorowy i paprykowy, mieszając. Dodajemy mąkę, mieszamy. Następnie dodajemy bulion/wodę i gotujemy, aż sos zgęstnieje.
3. Do warzyw dodajemy usmażone klopsiki i pomidory, zalewamy całość sosem (ilość sosu wg uznania). Mieszamy i podgrzewamy całość razem ok. 1-2 minuty, by smaki się połączyły. W razie potrzeby doprawiamy solą i/lub pieprzem.
Podajemy z ryżem lub świeżym pieczywem.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/04/Klopsiki-z-cukinia-po-turecku.html