Wykonanie
Pyszne i łatwe w wykonaniu danie, pełne zdrowych, świeżych warzyw i aromatycznych przypraw. Przepis na podstawie AhmetKocht .
klopsiki :500 g
mielonego mięsa wołowego1/2
czerwonej papryki1
cebula1 kromka
chleba (bez skórki)2 obrane ząbki
czosnku4 łyżki siekanej
natki pietruszki2 łyżeczki
przyprawy do kofty1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka
tymianku1
jajko1 łyżka
oliwy lub
olejuświeżo mielony
czarny pieprz i
sól do smakuwarzywa :1
czerwone papryka1
marchewka1 mała
cukinia1 duża
cebula1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
tymianku1/2 łyżeczki
oreganoolej do smażenia2
pomidorysos :1 czubata łyżeczka
koncentratu pomidorowego1 czubata łyżeczka koncentratu
paprykowego (do nabycia w sklepach typu "kuchnie świata" lub przez Internat. Ewentualnie można pominąć i dodać dodatkową łyżeczkę
koncentratu pomidorowego i 1 łyżeczka
papryki w proszku)1 łyżka
masła1 łyżeczka
maki pszennej1 szklanka
bulionu lub
wody1. Klopsiki: Ucieramy w blenderze na pastę
paprykę, obraną, przekrojoną na pół
cebulę, kromkę
chleba, obrany
czosnek i
natkę pietruszki. Otrzymaną pastę dodajemy do
mielonego mięsa. Wsypujemy
przyprawy, dodajemy
jajko i łyżkę
oliwy. wyrabiamy na jednolita masę. doprawiamy do smaku
solą i pierzem. Z
mięsa formujemy w dłoniach klopsiki wielkości dużego
orzecha włoskiego. Odstawiamy
mięso, by przeszło smakiem przypraw. W tym czasie przygotowujemy warzywa.2. Warzywa:
Marchewkę obieramy, kroimy w plastry.
Cukinię kroimy w plastry.
Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w paski.
Cebulę obieramy i kroimy w grube
pióra.
Pomidory kroimy w ćwiartki lub duże kawałki.Na dużej patelni, na rozgrzanym
oleju, podsmażamy
marchewkę z
cebulą i
cukinią. Po kilku minutach dodajemy
cebulę,
czosnek i
przyprawy. Smażymy, aż
cebula będzie szklista. Warzywa powinny być usmażone, ale powinny pozostać jędrne. Jeśli warzywa usmażą się wcześniej, niż klopsiki, zdejmujemy patelnię z warzywami z ognia.Gdy warzywa już się smażą, smażymy w międzyczasie na drugiej patelni, na rozgrzanym
oleju, klopsiki - ze wszystkich stron na złotooraz przygotowujemy sos: w rondelku podsmażamy na
maśle przez minutę
koncentrat pomidorowy i
paprykowy, mieszając. Dodajemy
mąkę, mieszamy. Następnie dodajemy bulion/wodę i gotujemy, aż sos zgęstnieje.3. Do warzyw dodajemy usmażone klopsiki i
pomidory, zalewamy całość sosem (ilość sosu wg uznania). Mieszamy i podgrzewamy całość razem ok. 1-2 minuty, by smaki się połączyły. W razie potrzeby doprawiamy
solą i/lub
pieprzem.Podajemy z
ryżem lub świeżym
pieczywem.