Wykonanie
Przepyszne, pożywne, pełne warzyw danie. Idealne na każdą
porę roku - i w zimie, i latem, kiedy warzywa są najsmaczniejsze. Przepis na podstawie Ozlem's Turkish Table oraz mojej pamięci smakowej dań jedzonych w Turcji.
klopsiki:500 g
mięsa mielonego wołowego2 kromki
chleba bez skórki1
jajko1 średnia
cebula, jak najdrobniej posiekana2 ząbki
czosnku4 łyżki siekanej
natki pietruszki1 łyżeczka kuminu (
kmin rzymski, nie
kminek)1/2 łyżeczki
chili w płatkach
sól i świeżo zmielony
czarny pieprz do smaku1
cebula1
cukinia*1
papryka czerwona1
papryka zielona1 duża
marchewka1 duży
pomidor3-4 duże
ziemniaki4 ząbki
czosnku3-4 łyżki pasty z
czerwonej papryki (do kupienia w sklepach z żywnością orientalną lub przez Internet)1 łyżka
tymianku1/2 łyżeczki
oreganosól i czarny świeżo zmielony
pieprz do smakuew.
chili do smaku
mąka ziemniaczana, jeśli wolimy gęsty sos1 łyżka
oleju1. Przygotowujemy klopsiki:
chleb namaczamy w wodzie, po czym odciskamy.
Mielone mięso mieszamy z odciśniętym
chlebem, jak najdrobniej posiekaną
cebulą, przeciśniętym
czosnkiem,
jajkiem,
natką oraz
przyprawami. Z masy formujemy klopsiki wielkości
moreli. Odkładamy je do lodówki na czas przygotowania warzyw.2.
Cebulę obieramy i grubo siekamy.
Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę.
Marchewkę obieramy i kroimy w ukośne plastry.
Ziemniaki obieramy i kroimy w duże frytki.
Cukinię kroimy na pół wzdłuż, a
potem w plastry.
Czosnek obieramy i siekamy.3. W dużym garnku szklimy
cebulę na niewielkiej ilości
oleju. Dodajemy
marchewkę, obie
papryki,
cukinię,
czosnek i
ziemniaki oraz pastę
paprykową. Zalewamy warzywa wrzącą
wodą tak, by je całkowicie przykryła. Dodajemy
tymianek oraz
sól,
chili i
pieprz do smaku. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut, aż
ziemniaki zaczną być miękkie. Jeśłi potrzeba, uzupełniamy
wodę, która wyparowała.4. Do garnka z warzywami na wrzącą
wodę dodajemy klopsiki, tak, by były całe zanurzone. Gotujemy 5 minut, po czym dodajemy obranego, pokrojonego w kostkę
pomidora i gotujemy jeszcze 5 minut. Jeśli lubimy gęściejszy sos, możemy zagęścić potrawę za pomocą
mąki ziemniaczanej.* Można użyć także
bakłażana, jednak po pokrojeniu należy moczyć go w osolonej wodzie przez ok. 20 minut, by pozbyć się goryczki.