ßßß Cookit - przepis na Klopsiki z warzywami po turecku. Sebzeli Firin Kofte

Klopsiki z warzywami po turecku. Sebzeli Firin Kofte

nazwa

Wykonanie

Przepyszne, pożywne, pełne warzyw danie. Idealne na każdą porę roku - i w zimie, i latem, kiedy warzywa są najsmaczniejsze. Przepis na podstawie Ozlem's Turkish Table oraz mojej pamięci smakowej dań jedzonych w Turcji.
klopsiki:
500 g mięsa mielonego wołowego
2 kromki chleba bez skórki
1 jajko
1 średnia cebula, jak najdrobniej posiekana
2 ząbki czosnku
4 łyżki siekanej natki pietruszki
1 łyżeczka kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
1/2 łyżeczki chili w płatkach
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
1 cebula
1 cukinia*
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
1 duża marchewka
1 duży pomidor
3-4 duże ziemniaki
4 ząbki czosnku
3-4 łyżki pasty z czerwonej papryki (do kupienia w sklepach z żywnością orientalną lub przez Internet)
1 łyżka tymianku
1/2 łyżeczki oregano
sól i czarny świeżo zmielony pieprz do smaku
ew. chili do smaku
mąka ziemniaczana, jeśli wolimy gęsty sos
1 łyżka oleju
1. Przygotowujemy klopsiki: chleb namaczamy w wodzie, po czym odciskamy. Mielone mięso mieszamy z odciśniętym chlebem, jak najdrobniej posiekaną cebulą, przeciśniętym czosnkiem, jajkiem, natką oraz przyprawami. Z masy formujemy klopsiki wielkości moreli. Odkładamy je do lodówki na czas przygotowania warzyw.
2. Cebulę obieramy i grubo siekamy. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w ukośne plastry. Ziemniaki obieramy i kroimy w duże frytki. Cukinię kroimy na pół wzdłuż, a potem w plastry. Czosnek obieramy i siekamy.
3. W dużym garnku szklimy cebulę na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy marchewkę, obie papryki, cukinię, czosnek i ziemniaki oraz pastę paprykową. Zalewamy warzywa wrzącą wodą tak, by je całkowicie przykryła. Dodajemy tymianek oraz sól, chili i pieprz do smaku. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut, aż ziemniaki zaczną być miękkie. Jeśłi potrzeba, uzupełniamy wodę, która wyparowała.
4. Do garnka z warzywami na wrzącą wodę dodajemy klopsiki, tak, by były całe zanurzone. Gotujemy 5 minut, po czym dodajemy obranego, pokrojonego w kostkę pomidora i gotujemy jeszcze 5 minut. Jeśli lubimy gęściejszy sos, możemy zagęścić potrawę za pomocą mąki ziemniaczanej.
* Można użyć także bakłażana, jednak po pokrojeniu należy moczyć go w osolonej wodzie przez ok. 20 minut, by pozbyć się goryczki.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2013/07/Klopsiki-z-warzywami-po-turecku-Sebzeli-Firin.html