ßßß Cookit - przepis na Klopsiki w stylu śródziemnomorskim z grillowanymi zielonymi warzywami i sosem jogurtowym

Klopsiki w stylu śródziemnomorskim z grillowanymi zielonymi warzywami i sosem jogurtowym

nazwa

Wykonanie

Klopsiki to ciekawy sposób na smaczny obiad. Dziś proponuję danie w stylu śródziemnomorskim, pełne warzyw i charakterystycznych aromatycznych przypraw.
klopsiki :
500 g mielonego mięsa wieprzowo -wołowego
2 kromki chleba, najlepiej ciemnego
1 cebula
2 obrane ząbki czosnku
4 łyżki siekanej natki pietruszki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
1 jajko
świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku
ew. tarta bułka
mąka pszenna do obtoczenia
warzywa :
1 mała cukinia
1 zielona papryka
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki oregano
sól i pieprz do smaku
sos:
250 ml jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego
4 łyżki siekanego koperku
2 ząbki czosnku
maślanka
sól / pieprz do smaku
ryż - najlepiej basmati
olej do smażenia
1. Chleb namoczyć w wodzie. Kiedy będzie miękki, odcisnąć i dodać do mięsa mielonego. Mięso wymieszać z jajkiem, jak najdrobniej posiekaną cebulą i przyprawami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli konsystencja tego wymaga, dodać bułki tartej i wyrobić mięso na zwartą masę. Z masy formować klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki obtoczyć w mące pszennej i usmażyć na oleju na złoto, obracając w trakcie smażenia.
Z tej ilości wychodzi ok. 40 klopsików.
W międzyczasie gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Warzywa kroimy w kawałki. Na patelni grillowej rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek. Grillujemy warzywa. Pod koniec oprószamy warzywa przyprawami i mieszamy.
3. Składniki sosu mieszamy. dodajemy tyle maślanki, by uzyskać pożądaną konsystencję - więcej, jeśli sos ma być rzadki, lub mało, jeśli ma być gęsty. Ja dodaję ok. 200 ml.
Na ryżu układamy warzywa i klopsiki. polewamy sosem.
Klopsiki z warzywami i sosem możemy również podać z chlebkiem typu pita.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2015/07/Klopsiki-w-stylu-srodziemnomorskim-z-grillowanymi.html