Wykonanie
Klopsiki to ciekawy sposób na smaczny obiad. Dziś proponuję danie w stylu śródziemnomorskim, pełne warzyw i charakterystycznych aromatycznych przypraw.
klopsiki :500 g
mielonego mięsa wieprzowo -wołowego2 kromki
chleba, najlepiej ciemnego1
cebula2 obrane ząbki
czosnku4 łyżki siekanej
natki pietruszki1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka
tymianku1
jajkoświeżo mielony
czarny pieprz i
sól do smakuew.
tarta bułkamąka pszenna do obtoczeniawarzywa :1 mała
cukinia1
zielona papryka1 duża
cebula1 ząbek
czosnku1 łyżeczka
tymianku1/2 łyżeczki
oreganosól i
pieprz do smakusos:250 ml
jogurtu typu greckiego lub bałkańskiego4 łyżki siekanego
koperku2 ząbki
czosnkumaślankasól /
pieprz do smaku
ryż - najlepiej basmati
olej do smażenia1.
Chleb namoczyć w wodzie. Kiedy będzie miękki, odcisnąć i dodać do
mięsa mielonego.
Mięso wymieszać z
jajkiem, jak najdrobniej posiekaną
cebulą i
przyprawami. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Jeśli konsystencja tego wymaga, dodać
bułki tartej i wyrobić
mięso na zwartą masę. Z masy formować klopsiki wielkości
orzecha włoskiego. Klopsiki obtoczyć w
mące pszennej i usmażyć na
oleju na złoto, obracając w trakcie smażenia.Z tej ilości wychodzi ok. 40 klopsików.W międzyczasie gotujemy
ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.2. Warzywa kroimy w kawałki. Na patelni grillowej rozgrzewamy 1-2 łyżki
oleju lub
oliwy z oliwek. Grillujemy warzywa. Pod koniec oprószamy warzywa
przyprawami i mieszamy.3. Składniki sosu mieszamy. dodajemy tyle
maślanki, by uzyskać pożądaną konsystencję - więcej, jeśli sos ma być rzadki, lub mało, jeśli ma być gęsty. Ja dodaję ok. 200 ml.Na
ryżu układamy warzywa i klopsiki. polewamy sosem.Klopsiki z warzywami i sosem możemy również podać z
chlebkiem typu
pita.