Wykonanie
Dziś pomysł na smaczną kolację - aromatyczna, pachnąca
tymiankiem tarta z
kurczakiem, na kruchym spodzie z aksamitnym
śmietanowym sosem. Danie niezwykle proste i niewymagające zbyt długich przygotowań. A dobór innych, Waszych ulubionych składników - zalecany:)SKŁADNIKI:Ciasto:200 g
mąki (ja połączyłam zwykłą
mąkę pszenną z
mąką pszenną graham)1
żółtko100 g zimnego
masła3 łyżki zimnej
wody1 płaska łyżeczka
soliFarsz:0,5 kg
piersi z kurczaka1
papryka czerwona1
papryka zielona lub żółta1
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
tymianku - najlepszy jest, oczywiście, świeży15 g
masła1 łyżka
oliwy z oliweksól i
pieprzSos:120 ml
śmietany1-2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego1
jajkoświeża
natka pietruszki do smakuWYKONANIE:Ciasto: składniki na ciasto wyrobić. Ciasto chłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie rozwałkować je i przełożyć do lekko natłuszczonej
olejem formy na tartę. Ciasto nakłuć widelcem i dodatkowo przykryć papierem do pieczenia oraz wysypać grochem/fasolą, aby uniknąć wybrzuszenia ciasta. Tak przygotowane ciasto podpiekać 10- 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie wyjąć ciasto, ściągnąć papier i wyłożyć farsz.Farsz: na patelni, na
maśle z dodatkiem
oliwy, przesmażyć pokrojoną w drobną kostkę
cebulę oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek. Następnie dodać pokrojoną w kostkę
pierś z kurczaka, a gdy
mięso się podsmaży dodać
paprykę, również pokrojoną w kostkę. Całość doprawić
tymiankiem,
solą oraz
pieprzem. Farsz wyłożyć na podpieczony spód tarty. A na farsz wylać sos.Sos: zmiksować ze sobą
śmietanę, koncentrat oraz
jajko; dodać posiekaną świeżą
natkę pietruszki, można doprawić dodatkowo
tymiankiem. Sos wylać na wyłożony na spód ciasta farsz. Wszystko piec w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.
Tarta przed wizytą w piekarniku:) Tym razem w towarzystwie tylko
papryki zielonej:)
Tu już na talerzu
A tu wersja wcześniejsza - z
czerwoną paprykąSMACZNEGO!