Wykonanie
Kolorowy obiad we włoskim stylu. Pyszna propozycja na letni, dietetyczny obiad. Obiad z
serii dań ekspresowych, bo w czasie gdy gotuje się
makaron przygotujesz sos i
volia- gotowe.
Dorsz duszony w
sosie pomidorowym z dodatkiem
pomidorków koktajlowych robi się sam i smakuje wybornie. Wszystko podane z apetycznym, uroczym włoskim
makaronem volanti. Po prostu pycha!Składniki na 4 porcje:
1
cebula1 ząbek
czosnku2 łyżki
oliwy1 puszka krojonych
pomidorówsól,
pieprz z młynka1/2 łyżeczki
cukru400 g
filetu z dorsza250 g
pomidorków koktajlowych350 g volanti (włoski
makaron)garść
ziół:
oregano lub
bazyliaWykonanie:obrać i drobno pokroić
cebulę i
czosnek. Posmażyć na rozgrzanej patelni. Dodać puszkę pokrojonych
pomidorów. Puszkę popłukć małą ilością
wody i dolać do sosu. Dodać
cukier,
sól i świeżo zmielony
pieprz. Gotować 15-20 minut. Pod koniec gotowania dołożyć pokrojonego w grubą kostkę, odfiletowanego,obranego ze skóry
dorsza i przekrojone na pół
pomidorki koktajlowe. Gotować z
dorszem kilka minut i pozostawić pod przykryciem, by
ryba "doszła" w międzyczasie ugotować
makaron wg wskazań na opakowaniu. Zostawić kilka łyżek
wody z gotowania
makaronuugotowany, odcedzony
makaron dodać do sosu, dodać
wodę z gotowania
makaronu i wymieszaćpodawać z posiekanymi
ziołamiSMACZNEGO !