Wykonanie
Chyba nie ma osoby, która nie jadłaby przynajmniej raz spaghetti bolognese... najdziwniejsze jest to, że przeważnie wszyscy robią sos z proszku... a nie ma chyba prostszego dania!! Ja uwielbiam i często robię, gdy nie mam pomysłu na obiad lub mam mało czasu 😉
Składniki:
Makaron typu spaghetti500 g
mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego1 butelka passaty pomidotowej (ok. 700 g)1 mała
cebula4 ząbki
czosnkuoliwa do smażenia
sól,
pieprz,
bazylia,
oregano,
zioła włoskie, odrobina
cukruPoziom trudności 1/5
Przygotowanie:
Oliwę rozgrzać na patelni.
Cebulkę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na
oliwie. Dodać
mięso mielone i całość smażyć przez parę minut. Dodać
czosnek, zamieszać. Następnie wlać passatę
pomidorową. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem,
ziołami i odrobiną
cukru (dla podkręcenia smaku
pomidorów).Przesmażyć chwilę, po czym dusić pod przykryciem 10-15 minut na małym ogniu.
Makaron ugotować w osolonej wodzie i podawać razem z mięsnym sosem.Smacznego!