Najlepsze domowe spaghetti bolognese

nazwa

Wykonanie

Chyba nie ma osoby, która nie jadłaby przynajmniej raz spaghetti bolognese... najdziwniejsze jest to, że przeważnie wszyscy robią sos z proszku... a nie ma chyba prostszego dania!! Ja uwielbiam i często robię, gdy nie mam pomysłu na obiad lub mam mało czasu 😉
Składniki:
Makaron typu spaghetti
500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
1 butelka passaty pomidotowej (ok. 700 g)
1 mała cebula
4 ząbki czosnku
oliwa do smażenia
sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła włoskie, odrobina cukru
Poziom trudności
     1/5
Przygotowanie:
Oliwę rozgrzać na patelni. Cebulkę posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać mięso mielone i całość smażyć przez parę minut. Dodać czosnek, zamieszać. Następnie wlać passatę pomidorową. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami i odrobiną cukru (dla podkręcenia smaku pomidorów).
Przesmażyć chwilę, po czym dusić pod przykryciem 10-15 minut na małym ogniu.
Makaron ugotować w osolonej wodzie i podawać razem z mięsnym sosem.
Smacznego!
Źródło:https://inspiracje-kulinarne.pl/najlepsze-domowe-spaghetti-bolognese