Wykonanie
Miniony weekend był dla wielu osób bardzo emocjonujący. Wybory parlamentarne przyćmiły inne tematy i mało kto pamiętał, że w niedzielę obchodzony był Światowy Dzień
Makaronu. Myślę, że jest to doskonała okazja, aby wspomnieć pewien majowy weekend. Co prawda, nie ja
będę wspominać, a mój mąż - oddaję mu trochę przestrzeni w tym właśnie wpisie.

Jakoś na początku maja otrzymałam zaproszenie na warsztaty kulinarne Piknik z Lubellą do Akademii Kulinarnej Whirlpool . Pech chciał, że akurat byłam na diecie bezglutenowej i bezmlecznej, ale szybko znalazłam rozwiązanie. Mój kluskolubny mąż z wielka przyjemnością wybrał się na warsztaty i z błogą miną wspomina je do dziś.Podczas warsztatów zaprezentowane zostały nowości Lubelli w postaci
makaronów z
serii Pełne Ziarno, tym razem z żytem i orkiszem,
żytnie płatki śniadaniowe (rewelacja!),
kasza pszenna oraz
mąki i tradycyjne białe
makarony. Do tego do dyspozycji uczestników oddane zostały również cudowne, świeże produkty sezonowe takie jak
rabarbar,
truskawki czy
zielone szparagi. Podczas wspólnego gotowania przygotowany został pełen zestaw posiłków. Menu otwierały delikatne przystawki w postaci sałatek z
makaronem pełnoziarnistym i
kaszą pszenną, jakami przepiórczymi,
ogórkiem,
rzodkiewką,
szparagami i fantastycznym zielonym
majonezem.


Piknikowa
sałatka z
kaszy pszennejSkładniki:·
Kasza pszenna Lubella (400g)·
Pomidory suszone (100g)·
Oliwki zielone (100g)·
Ciecierzyca (2 puszki)·
Rodzynki (50g)·
Kapary (50g)·
Kmin rzymski (1 łyżeczka)·
Oliwa z oliwek·
Sok z cytryny·
Mięta·
Kolendra·
Sól,
pieprzKaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu,
Pomidory i
oliwki kroimy na mniejsze kawałki – jeśli wolimy mogą one być mniejsze lub większe. Na sitku odsączamy z zalewy
ciecierzycę. Następnie pokrojone warzywa,
ciecierzycę oraz
kaszę mieszamy. Dodajemy
rodzynki oraz odsączone z zalewy
kapary.Z
oliwy,
soku z cytryny,
soli,
pieprzu oraz
kminu rzymskiego przygotowujemy dressing. Tak przygotowany sos mieszamy z
sałatką. Na koniec dodajemy porwane na mniejsze kawałki
zioła –
bazylię i
kolendrę.

Danie główne - quiche z
szparagami,
szynką włoską i
rukolą podany z chutney z
żurawiną
No i nie sposób zapomnieć o doskonałych deserach: ciasto
rabarbarowe i deser
owocowy z
płatkami żytnimi.

Owocowy deser z chrupiącymi
płatkami żytnimi,
truskawkami i
rabarbaremSkładniki:·
Płatki Lubella Żytnie (1 op.)·
Rabarbar (250g)·
Truskawki (250g)·
Jajka (3 szt.)·
Cukier (100g)·
Mascarpone (500g)·
Miód (3 łyżki)·
Cytryna (1 szt.)·
Kakao w proszku (4 łyżki)
Żółtka ucieramy z
cukrem na puszystą masę, a z
białek ubijamy pianę. Masę z
żółtek łączymy z
mascarpone i ubitymi
białkami.
Truskawki i
rabarbar kroimy na mniejsze kawałki.
Rabarbar wkładamy do garnka razem z
cukrem i podgrzewamy do momentu, aż
cukier się rozpuści. Następnie dodajemy
sok z cytryny i
miód. Gotujemy przez ok. 10 minut do momentu aż
rabarbar zmięknie. Pod koniec dodajemy
truskawki i mieszamy.W małych pojemniczkach układamy warstwę
płatków, następnie warstwę
owoców i masy serowej. Czynność powtarzamy, na końcu całość posypujemy
kakao i
płatkami.

Przepisami i wrażeniami z warsztatów podzielił się z
Wami (i ze mną) mój mąż - Tomek. Jeśli chcecie częściej się z nim tu spotykać, to
dajcie znać, częściej
będę go wpuszczać do kuchni ;)