ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki rybne

Szaszłyki rybne

nazwa

Wykonanie

Sezon grillowy już się zakończył. To jednak nie powód aby nie zaszaleć w domu. Większość z Was ma pewnie patelnie do grillowania lub grille elektryczne. Można więc śmiało powiedzieć, że w tym przypadku sezon trwa cały rok.
Szaszłyki rybne złożone z zamarynowanych wcześniej ryb łososia, tuńczyka, dorsza i miecznika. Dodatek stanowi szpinak w sosie śmietanowo-serowym.
Składniki:
filet z łososia 200g
filet z tuńczyka 200g
filet z dorsza 200g
filet z miecznika 200g
Marynata
1 cebula
sok i skórka z 1 pomarańczy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kuminu
1 łyżka posiekanej kolendry
2 łyżki posiekanej pietruszki
40g oliwy z oliwek
sól, pieprz
2 liście laurowe
Szpinak
szpinak w sosie śmietanowym
ser lazur (z niebieską pleśnią) 200g
3 ząbki czosnku
Wszystkie składniki marynaty oprócz liści laurowych wrzucamy do blendera i miksujemy. Dodajemy całe liście laurowe i ryby pokrojone w kostkę ok 3 cm. Marynujemy przez 3 godziny.
Nakładamy na patyki i grillujemy, smażymy lub pieczemy.
Szpinak w sosie śmietanowym rozgrzewamy w rondlu, dodajemy ser lazur i czosnek. Po zagotowaniu układamy na nim szaszłyki.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/szaszlyki-rybne