ßßß Cookit - przepis na Bitki wołowe.

Bitki wołowe.

nazwa

Wykonanie

Bitki wołowe to jedno z moich ulubionych da z wołowiny - pyszne, mięciutkie mięso w sosie z cebulka. Idealnie pasuje do gotowanych ziemniaków, kopytek a nawet klusków kładzionych...
Wprawdzie musi się dość długo dusić, ale chyba warto poczekać :)
Składniki :
* 4 kotlety wołowe o grubości około 1 cm ( 350 - 400 g ),
* 1 duża cebula,
* 1/2 szklanki mąki,
* sól, pieprz,
* 1 łyżeczka słodkiej papryki,
* 1 ziarno ziela angielskiego,
* 3 ziarenka pieprzu,
* 1 liść laurowy,
* 1 łyżka śmietany,
* oliwa do smażenia,
Przygotowanie :
Kotlety umyj i dobrze osusz.
Delikatnie rozbij, przypraw sol
ą, pieprzem i papryk ą, obtocz w m ą ce.
Na rozgrzanej oliwie podsmaż mięso z obu stron na rumiany kolor.
Usmażone kotlety przełóż do garnka, dodaj ziarna pieprzu, ziele angielskie, liść laurowy, zalej wodą tak aby zakrywała mięso.
Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na pozostałym tłuszczu, dodaj do mięsa.
Wszystko duś na bardzo wolnym ogniu około 1 godziny ( do czasu aż mięso będzie mięciutkie) często zaglądaj do garnka uważając aby mięso się nie przypaliło .
Na koniec gotowania dodaj śmietanę.
* jeżeli sos będzie zbyt rzadki dodać odrobinę mąki zmieszanej z wodą.
* aktualizacja 10 . 2015
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2013/02/bitki-woowe.html