ßßß
Polędwiczki w sosie z pieczarkami to świetny pomysł na obiad.Przygotowanie jest bardzo proste i nie zabiera dużo czasu - tak jak lubię - a efekt jest na prawdę pyszny.
Składniki :* 1 polędwiczka około 250 - 300 g,* 1/2 szklanki mąki,* 1 cebula, drobno posiekana,* 250 g małych pieczarek, pokrojonych w plasterki lub połówki,* oliwa do smażenia,* sól, pieprz,* 1 łyżeczka suszonego tymianku,* 1 -2 szklanki rosołu,* 2 ziarna ziela angielskiego,* 1 liść laurowy,* kilka ziaren pieprzu,* 1 łyżka śmietany,
Przygotowanie :Polędwice umyj i pokrój na plastry o grubości około 1 cm.Każdy kawałek trochę rozbij pięścią, przypraw pieprzem i suszonym tymiankiem a następie obtocz w mące.Na duże patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy, podsmaż mięso na rumiany kolor, przełóż do garnka.Zalej rosołem tak aby przykrył mięso.Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu.Na tej samej patelni rozgrzej odrobinę oliwy i podsmaż posiekaną cebulę i pieczarki, dodaj do mięsa razem z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem.Gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez około 1 godzinę - do czasu aż mięso będzie miękkie.Przypraw solą i pieprzem i łyżką śmietany.