ßßß Cookit - przepis na 63. Polędwica wieprzowa w sosie własnym

63. Polędwica wieprzowa w sosie własnym

nazwa

Wykonanie

Polędwica to mięso którego nie da się zepsuć każdemu musi wyjść i nie jest zbyt droga. Sos własny to najlepsze co można dodać do tego mięsa. Ja podałem polędwicę z buraczkami i ziemniakami z wody.
Składniki:
Polędwica wieprzowa ok 600 g
4 ząbki czosnku
2 małe cebule
sól, pieprz
ziele angielskie, liść laurowy
papryka słodka.
musztarda
mąka
śmietana
Wykonanie:
Czosnek siekamy w plasterki i lekko solimy
Polędwicę myjemy i osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy dokładnie musztardą i okładamy czosnkiem i zostawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Cebulę siekamy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy dobrze z każdej strony, posypujemy całość papryką i smażymy jeszcze chwilkę.
Dodajemy posiekaną cebulę i czekamy aż się zeszkli, po czym całość zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i dusimy ok 2 godziny sprawdzając mięso czy się nie przypala i obracamy co jakiś czas.
Wyciągamy mięso na talerz i kroimy pod kątem w plastry.
Z mąki i wody robimy zawiesinę, którą zagęszczamy sos, wyłączamy palnik i dodajemy 2 łyżki śmietany. Gdy powstaną gródki sos przecedzamy przez sitko tak aby był bez gródek. Doprawiamy sos i polewamy nim mięso.
Źródło:http://smaczniegotowane.blogspot.com/2013/02/63-poledwica-wieprzowa-w-sosie-wasnym.html