Wykonanie
Polędwica to
mięso którego nie da się zepsuć każdemu musi wyjść i nie jest zbyt
droga. Sos własny to najlepsze co można dodać do tego
mięsa. Ja podałem
polędwicę z
buraczkami i
ziemniakami z
wody.
Składniki:
Polędwica wieprzowa ok 600 g4 ząbki
czosnku2 małe
cebulesól,
pieprzziele angielskie,
liść laurowypapryka słodka.
musztardamąkaśmietanaWykonanie:
Czosnek siekamy w plasterki i lekko solimy
Polędwicę myjemy i osuszamy, doprawiamy
solą i
pieprzem, smarujemy dokładnie
musztardą i okładamy
czosnkiem i zostawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Cebulę siekamy w drobną kostkę.Na patelni rozgrzewamy
masło i obsmażamy dobrze z każdej strony, posypujemy całość
papryką i smażymy jeszcze chwilkę.Dodajemy posiekaną
cebulę i czekamy aż się zeszkli, po czym całość zalewamy
wodą, dodajemy
ziele angielskie,
liść laurowy i dusimy ok 2 godziny sprawdzając
mięso czy się nie przypala i obracamy co jakiś czas.Wyciągamy
mięso na talerz i kroimy pod kątem w plastry.Z
mąki i
wody robimy zawiesinę, którą zagęszczamy sos, wyłączamy palnik i dodajemy 2 łyżki
śmietany. Gdy powstaną gródki sos przecedzamy przez sitko tak aby był bez gródek. Doprawiamy sos i polewamy nim
mięso.