Wykonanie
Łosoś na parze, to bardzo zdrowe i szybkie danie. Wystarczy kawałek surowego
łososia, garść przypraw, kawałek folii aluminiowej i sitko do gotowania na parze.SKŁADNIKI:2-4 kawałki
łososiasok z cytrynyłyżeczka
tymianku lub kilka gałązek1-2 ząbki
czosnku1/4
cebulikilka gałązek
pietruszkioliwasól,
pieprzKawałki
łososia umyć, osuszyć. Przygotować kawałki folii do zawinięcia
łososia. Każdy kawałek folii posmarować
oliwą. Ułożyć
łososia, skropić
cytryną, posypać
ziołami, obłożyć
czosnkiem i
cebulą pokrojoną w plasterki, doprawić, skropić
oliwą i zawinąć. Garnek napełnić
wodą na dnie, umieścić w nim sitko do gotowania na parze. W sitku ułożyć paczuszki z
łososiem tak, aby zamknięcie folii było do góry. Gotować pod przykryciem przez ok.15 minut. Podawać z
ryżem.