Wykonanie
Stollen- Christstollen- Weihnachtsstollen, czyli Bożonarodzeniowa
strucla to rodzaj luksusowego, słodkiego
chleba spożywanego podczas Świąt Bożego Narodzenia, głównie w Niemczech i Holandii. Prawie cała północna Europa delektuje się w zimie tym smacznym
ciastem pochodzącym z Niemiec. To dosyć ciężkie, zwarte
ciasto drożdżowe zawierające dużą ilość
rodzynków,
skórkę pomarańczową i marcepanowe nadzienie. Jest zaskakujące smaczne i bardzo aromatyczne i choć to
ciasto drożdżowe, to im starsze tym lepsze. Zawsze obowiązkowo posypane sporą ilością
cukru pudru. Gruba warstwa
cukru pudru ma przypominać owinięte w pieluszki dzieciątko Jezus.Ładnie zapakowany stollen i przewiązany kokardką, może być miłym świątecznym prezentem. Zapraszam do przepisu.Składniki na 2 sztuki:200 g
rodzynek60 g
skórki pomarańczowej60 g
żurawinyskórka starta z 1
cytryny1 łyżeczka zmielonego
kardamonuszczypta
czarnego pieprzu2 łyżeczki extraktu z
wanilii2-3 łyżki
rumu1 op.
suszonych drożdży- 7g450g + 50g
mąki orkiszowej 630150 ml letniego
mleka1/2 łyżeczki
soli3 łyżki jasnobrązowego
cukru50 g
masła2 ubite
jajka250-300 g marcepanudodatkowo:stopione
masło do polania
cukier puder do posypaniaWykonanie:
rodzynki,
skórkę pomarańczową,
żurawinę i skórkę otartą z
cytryny namoczyć przez 2 godziny w
rumie z
przyprawamido misy robota odważyć
mąkę, dodać
cukier, letnie
mleko i ubite
jajka i hakiem wyrabiać ciasto dodając kawałkami pokrojone w kostkę
masło. Misę przykryć folią i pozostawić do wyrośnięciadelikatnie hakiem zagnieść powtórnie ciasto, dodać namoczone wcześniej
owoce i mieszać do połączenia
owoców z
ciastemciasto przełożyć na blat oprószony
mąką i podzielić na 2 porcje. Każdą porcję rozwałkować formując owalny placek o grubości 2,5 cm. Rozwałkować marcepan i uformować 2 wałki jednakowej grubości na długość uformowanego owalnego placka. W każdej owalnej porcji ciasta zrobić wałkiem wzdłuż pośrodku wgłębienie i ułożyć w nim marcepan. Każdą porcję ciasta złożyć tak: zakładając jedną część na drugą, by pozostawić z
boku 2 cm wolny rant. Miejsce złączenia posmarować
mlekiem. Tak przygotowane
strucle ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić około 30 minut do wyrośnięciapiekarnik rozgrzać do 180` C.
Strucle posmarować
mlekiem i piec 30 minut do zrumienienia. Studzić na kratce. Posmarować stopionym
masłem przy pomocy pędzla i oprószyć dużą ilością
cukru pudruŻYCZĘ SMACZNEGO!