Wykonanie
Dziś święto
Trzech Króli i specjalne ciasto z tej okazji..Przepis znalazłam tutaj. Moje jest pieczone w innej foremce...ale ciasto bez względu na formę i tak jest smaczne..2,5 szkl.+ 1 łyżka
mąki30 g świeżych
drożdży1/3 szkl.
cukru1/4 szkl. + 1 łyżka ciepłego
mleka60 g stopionego
masła2
jajka1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki mielonego
kardamonu1 szkl.
rodzynków,
jagód goji2-3 łyżki ekstraktu
cytrynowegododatkowo1
cytrynaokoło szklanka
cukru pudrujajko do smarowania
Rodzynki i
jagody goji wymieszać z ekstraktem , przykryć folią spożywczą i odstawić.
Drożdże rozetrzeć z łyżką
cukru, łyżką
mąki i łyżką ciepłego
mleka. Zostawić na około 15 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Mąkę wymieszać z
solą i
kardamonem.
Jajko i
żółtko lekko utrzeć z
cukrem. Z pozostałego
białka ubić sztywną pianę.Do
mąki dodać wyrośnięty zaczyn
drożdżowy,utarte
jajka, pianę z
białek i skórkę otartą z
cytryny oraz ciepłe
mleko oraz stopione
masło. Wyrobić gładkie ciasto, następnie dodać
rodzynki i
suszone owoce i jeszcze raz zagnieść.Uformowane w kulę ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na 4 części i każdą z części jeszcze raz na cztery. Kawałki ciasta uformować w kulki. W przygotowanej okrągłej formie z kominkiem, wysmarowanej
masłem i oprószonej
bułką tartą, ułożyć kulki ciasta - jedne na drugich, zaczynając od największych. Przykryć ściereczką i jeszcze raz pozostawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować po wierzchu roztrzepanym
jajkiem.Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 30 minut (do suchego patyczka).Polukrować [ sok z połowy
cytryny utrzeć z
cukrem pudrem do pożądanej konsystencji] i dowolnie udekorować.