Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mleko 1 szklanek
drożdże 50 gramów
mąka 1 kilogramów
jajka 5 sztuk
masło 200 gramów
cukier 200 gramów
sól 1 szczypta
jagody 500 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
cukier puder według uznaniaWykonanie:Oczyszczone
jagody osuszyć.
Drożdże rozprowadzić z kilkoma łyżkami ciepłego
mleka i 1/2 łyżeczki
cukru, odstawić do podrośnięcia. Przesianą
mąkę wymieszać z
jajkami, roztopionym , ostudzonym
masłem,
cukrem i
sola i wlać podrośnięte
drożdże oraz pozostałe ciepłe
mleko. Ciasto wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki - ok. 15 minut, przykryć je ściereczka i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość włożyć do dużej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnie, a na wierzchu ułożyć
jagody. Piec w 180 stopniach ok. 45 minut. Gorące ciasto posypać
cukrem waniliowym lub po ostudzeniu
cukrem pudrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: