ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegomleko 1 szklanekdrożdże 50 gramówmąka 1 kilogramówjajka 5 sztukmasło 200 gramówcukier 200 gramówsól 1 szczyptajagody 500 gramówcukier waniliowy 1 sztukcukier puder według uznaniaWykonanie:Oczyszczone jagody osuszyć. Drożdże rozprowadzić z kilkoma łyżkami ciepłego mleka i 1/2 łyżeczki cukru, odstawić do podrośnięcia. Przesianą mąkę wymieszać z jajkami, roztopionym , ostudzonym masłem, cukrem i sola i wlać podrośnięte drożdże oraz pozostałe ciepłe mleko. Ciasto wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki - ok. 15 minut, przykryć je ściereczka i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość włożyć do dużej blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnie, a na wierzchu ułożyć jagody. Piec w 180 stopniach ok. 45 minut. Gorące ciasto posypać cukrem waniliowym lub po ostudzeniu cukrem pudrem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: