Wykonanie
Któż nie lubi tych wspaniałych drożdżówek? ... Po prostu przepyszne, ciężko poprzestać na jednej ;-)
ciasto:450 gramów
mąki pszennej35 gramów stopionego
masła3 kopiaste łyżki
cukru2 kopiaste łyżeczki
cukru waniliowego25 gramów
drożdży + 250 ml ciepłego (lecz nie za gorącego
mleka)1
jajonadzienie:1,5 szklanki
jagód4 kopiaste łyżki
cukru pudrukruszonka:2 łyżki
masła3 kopiaste łyżki
cukru3 łyżki
mąki2 łyżeczki
cukru waniliowegoW ciepłym
mleku rozprowadzamy
drożdże z 1 łyżeczką
cukru i 1 łyżeczką
mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce by ruszyły.
Mąkę przesiewamy z
cukrami, dodajemy podrośnięty rozczyn,
jajko, tłuszcz, zagniatamy jednolite ciasto.(optymalnie ma pozostać lekko klejące, ułatwi nam to zalepianie bułeczek, więc nie szarżujmy z podsypywaniem
mąką).Odstawiamy je w omączonej misce pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 40 minut do podwojenia objętości.W tym czasie
jagody zasypujemy
cukrem, mieszamy, by pokrył równomiernie
owoce.Po wyrośnięciu ciasto krótko zagniatamy, następnie dzielimy na 8 - 9 równych części.Z każdej wałkujemy owalny placuszek o grubości około 4 mm.Na środek kładziemy odsączone z soku
jagody.
Następnie bardzo dokładnie zalepiamy boki.
A
potem końce, ma powstać nam taka "mumia" :)
Bułeczkę odwracamy zlepieniem do dołu i ostatecznie jeszcze formujemy jej kształt, by był idealnie wrzecionowaty.Jagodzianki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut do napuszenia.W tym czasie z miękkiego
masła,
mąki i
cukrów zagniatamy kruszonkę.
Po upłynięciu czasu napuszania, drożdżówki delikatnie spłaszczamy dłonią i posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (funkcja góra - dół) i pieczemy do zezłocenia bułeczek, u mnie około 25 minut.