ßßß
Nasze prababki i babki traktowały czarne jagody jak cudowny naturalny lek na wiele chorób. Nic dziwnego, gdyż owoce te mają bardzo silne właściwości bakteriobójcze i antywirusowe. Zbawiennie wpływają na układ pokarmowy, obniżają poziom złego cholesterolu, regulują poziom cukru we krwi, a w dodatku są prawdziwą antyoksydacyjną bombą. Cudowna wizja, że wymiatają z mego organizmu wolne rodniki sprawia, że po kolejny kawałek ciasta z jagodami sięgam ze zdecydowaniem mniejszym poczuciem winy:-).Składniki (na blachę 25x30 cm lub tortownicę o śr. 26 cm):Ciasto:300 g jagód2,5 szklanki mąki pszennej30 g świeżych drożdży0,5 szklanki cukru3 jaja0,5 szklanki mleka100g masłaKruszonka:8 łyżek mąki4 łyżki masła4 łyżki cukru pudruWykonanie:Na początku przygotowujemy zaczyn. W tym celu, rozkruszone drożdże zasypujemy łyżeczką cukru i czekamy aż staną się płynne.Następnie zalewamy je lekkociepłym mlekiem. Całość mieszamy, naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min.W czasie, gdy nasze drożdże przygotowują się do pracy, rozpuszczamy masło i zostawiamy do wystygnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, jaja oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ręcznie lub mikserem na gładką masę. Następnie wlewamy rozpuszczone masło i jeszcze raz wyrabiamy. Naczynie z ciastem przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe, zaciszne miejsce do wyrośnięcia. Proces ten trwa zwykle około 60 min. Czekamy do chwili aż ciasto podwoi swoją objętość. Zabieramy się za przygotowanie kruszonki. Przepis na jej wykonanie znajdziecie TU . Formę do pieczenia smarujemy masłem i oprószamy mąką lub tartą bułką. Przekładamy do niej ciasto. Na wierzchu układamy jagody i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia. Tym razem już tylko na 30 min. Po wyrośnięciu posypujemy nasze ciasto kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 35-45 min w temp. 170C.
Życzę Wam smacznego! :-)