Wykonanie
Ciąg dalszy wypieków z
ciasta drożdżowego i
jagód tym razem jagodzianki :) Któż nie lubi tych pysznych bułeczek, u mnie w domu zniknęły w ekspresowym tempie.Składniki: (na 8 dużych bułeczek)
ciasto drożdżowe:
250 ml
mleka40 g świeżych
drożdży4 łyżki
cukru1
jajko30 g roztopionego
masła3,5 szklanki
mąki tortowejszczypta
solidodatkowo:350 g
jagód4 łyżeczki
cukrucukier puder do posypaniaPrzygotowanie:Kruszymy
drożdże w dużej misce, dolewamy
mleko z
cukrem, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy do zaczynu
mąkę,
jajko,
sól oraz roztopione
masło. Zagniatamy ciasto aż składniki dobrze się połączą, formujemy kulę, zakrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Następnie oprószamy blat
mąką, formujemy z ciasta wałek i dzielimy go na 8 równych części. Oczyszczone
jagody mieszamy z
cukrem. Każdy kawałek ciasta kształtujemy na gładką kulkę, delikatnie je spłaszczamy, napełniamy
jagodami z
cukrem, zamykamy szczelnie i formujemy okrągłe bułeczki.Układamy bułeczki łączeniem ku dołowi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i czekamy jeszcze 15 minut przed wstawieniem ich do piekarnika. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.Gotowe jagodzianki odstawiamy do ostygnięcia i podajemy oprószone
cukrem pudrem.Smacznego ;)