Wykonanie
Przepis na maślane
ciasto drożdżowe bez jaj znalazłam w mojej ulubionej książce dr Oetkera, która dostaliśmy w prezencie ślubnym. W oryginale do ciasta dodaje się tylko
płatki migdałowe, ale to zostawię sobie na czas, gdy nie będzie
owocków. Ciasta bez dodatku jaj są fajną alternatywą dla tych jajecznych. W każdym razie ciasto jest proste w zrobieniu, ma idealną konsystencję, jest mięciutkie i pyszne.
Masło dodaje mu żółciutkiego koloru. No i może dodam, że to moje pierwsze
drożdżowe ciasto z
jagodami, ale na pewno nie ostatnie, teraz przymierzam się do upieczenia kolejnego, tym razem może zrobię z
borówkami lub
malinami, albo kto wie z czym jeszcze, bo można zrobić je z różnymi
owocami, samo lub nawet z
budyniem. Modyfikacja zależy tylko i wyłącznie od fantazji kucharza :)
Ciasto:50 dag
mąki10 dag
cukru30g
cukru waniliowego5 dag
drożdży (+ 1 łyżeczka
cukru)Szczypta
soli250ml
mleka15dag
masłaKruszonka:10dag
masła10 dag
cukru15g
cukru waniliowego (ok.2 łyżeczki)1 szklanka
mąkiDodatkowo:Ok. 40 – 50 dag
jagód lub innych
owocówEwentualnie 1 łyżka
cukru pudru do posypania
Mąkę,
cukier,
cukier waniliowy i
sól wsypujemy do miski, mieszamy i robimy dołek.
Masło rozpuszczamy, gdy będzie płynne dodajemy do niego pół szklanki
mleka i wlewamy do dołka w misce. Resztę
mleka lekko podgrzewamy, by miało temperaturę ciała, a następnie rozpuszczamy w nim
drożdże z łyżeczką
cukru. Płynne
drożdże pozostawiamy na około 5 minut, by zaczęły się lekko podnosić, po czym wlewamy do miski i mieszamy z pozostałymi składnikami. Najlepiej użyć do tego celu widelec lub mikser (osobiście preferuję użyć widelec, mniej wtedy jest zmywania, a poza tym nie ma obawy, że nasz mikser przy tęgim cieście
drożdżowym zakończy swój żywot :)Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie jeszcze raz wyrabiamy je widelcem, a następnie przekładamy do średniej wielkości blaszki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej pergaminem i równomiernie rozprowadzamy ciasto. Następnie całość posypujemy
jagodami (lub innymi
owocami) i robimy kruszonkę.
Masło rozpuszczamy, dodajemy do niego
cukier i
cukier waniliowy, a na koniec
mąkę. Całość razem mieszamy, a następnie kruszymy na ciasto z
jagodami.
Ciasto pieczemy w temperaturze 170 – 180°C przez 45 minut.
Po upieczeniu ciasto pozostawiamy na około 5 minut, w wyłączonym piekarniku, a następnie wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimne ciasto można oprószyć
cukrem pudrem.
R E K L A M A