Wykonanie
mąka, 350 gświeże
drożdże, 15 g
mleko (ciepłe), 4 łyżki
cukier zwykły, 50 g
sól, szczypta
rodzynki, 50 g
jajka, 3 sztuki
masło (miękkie), 100 g
cukier puder do posypania lub
polewa czekoladowa do ozdobienia ciastaPrzygotowanie:Na początek należy rozkruszyć
drożdże do miski, a następnie dodajemy
mleko oraz 1 łyżeczkę
cukru i
mąki. Mieszamy dokładnie składniki zaczynu. Odstawiamy miskę z zaczynem w ciepłe miejsce na ok. 15-20 min. do wyrośnięcia.Przygotowujemy formę na naszą babkę (powinna być duża o kształcie komina i pojemności ok. 2,25 litra). Smarujemy ją tłuszczem po czym wracamy do dalszego przygotowywania Panettonu. Przesiewamy
mąkę do miski z zaczynem
drożdżowym, wsypujemy
sól,
cukier oraz
rodzynki. Na koniec dodajemy lekko roztrzepane
jajka i miękkie
masło (100g).Ciasto wyrabiamy w misce dopóki nie będzie elastyczne. Kiedy babka nabierze odpowiedniej konsystencji odstawiamy ją na dalsze leżakowanie w ciepłym miejscu, aby pięknie wyrosła (zajmie to ok. godzinę). Wierzch miski przykrywamy folią.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wierzch ciasta polewamy stopionym
masłem, aby pięknie się zarumienił i błyszczał po upieczeniu. Pieczemy ok. 30 minut. Żeby babka nie była przypalona z wierzchu przykrywamy ją folią aluminiową.Po upieczeniu wyjmujemy Panettone z piekarnika, przykrywamy lnianą ściereczką i studzimy. Możemy go ozdobić
cukrem pudrem, lukrem albo
czekoladą (zdjęcie: podczas zdobienia
czekoladą można podłożyć folię pod ciasto, by nie zabrudzić patery; gdy polewa zastygnie można łatwo zdjąć folię). Mimo, że Pannetone należy do ciast czasochłonnych (jak każde
drożdżowe) to efekt smakowy jest wart oczekiwania.Udanych wypieków i smacznego!Odwiedź mnie na Facebook'u