ßßß Cookit - przepis na Włoski Panettone

Włoski Panettone

nazwa

Wykonanie

mąka, 350 g
świeże drożdże, 15 g
mleko (ciepłe), 4 łyżki
cukier zwykły, 50 g
sól, szczypta
rodzynki, 50 g
jajka, 3 sztuki
masło (miękkie), 100 g
cukier puder do posypania lub polewa czekoladowa do ozdobienia ciasta
Przygotowanie:
Na początek należy rozkruszyć drożdże do miski, a następnie dodajemy mleko oraz 1 łyżeczkę cukru i mąki. Mieszamy dokładnie składniki zaczynu. Odstawiamy miskę z zaczynem w ciepłe miejsce na ok. 15-20 min. do wyrośnięcia.
Przygotowujemy formę na naszą babkę (powinna być duża o kształcie komina i pojemności ok. 2,25 litra). Smarujemy ją tłuszczem po czym wracamy do dalszego przygotowywania Panettonu. Przesiewamy mąkę do miski z zaczynem drożdżowym, wsypujemy sól, cukier oraz rodzynki. Na koniec dodajemy lekko roztrzepane jajka i miękkie masło (100g).
Ciasto wyrabiamy w misce dopóki nie będzie elastyczne. Kiedy babka nabierze odpowiedniej konsystencji odstawiamy ją na dalsze leżakowanie w ciepłym miejscu, aby pięknie wyrosła (zajmie to ok. godzinę). Wierzch miski przykrywamy folią.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wierzch ciasta polewamy stopionym masłem, aby pięknie się zarumienił i błyszczał po upieczeniu. Pieczemy ok. 30 minut. Żeby babka nie była przypalona z wierzchu przykrywamy ją folią aluminiową.
Po upieczeniu wyjmujemy Panettone z piekarnika, przykrywamy lnianą ściereczką i studzimy. Możemy go ozdobić cukrem pudrem, lukrem albo czekoladą (zdjęcie: podczas zdobienia czekoladą można podłożyć folię pod ciasto, by nie zabrudzić patery; gdy polewa zastygnie można łatwo zdjąć folię). Mimo, że Pannetone należy do ciast czasochłonnych (jak każde drożdżowe) to efekt smakowy jest wart oczekiwania.
Udanych wypieków i smacznego!
Odwiedź mnie na Facebook'u
Źródło:http://strefaprzyjemnosci.blogspot.com/2014/01/woski-panettone.html