Wykonanie
Pyszne, słodkie
drożdżowe bułeczki z
rodzynkami i wyczuwalną nutą
cynamonu. Idealne na śniadanie lub jako sołodka przekąska w ciagu dnia.
Składniki:3 szklanki
mąki1
jajko1 ½ szklanki
mleka100 g
masła1/2 szklanki
cukru12 g suchych
drożdżyszczypta
soliDodatkowo:1 szklanka
cukru pudru70 g
masła1 łyżeczka
cynamonu2 garście
rodzynekWykonanie:Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
cukier,
drożdże i
sól. W rondlu podgrzewamy
mleko z
masłem.
Jajko roztrzepujemy w małej miseczce za pomocą rózgi kuchennej. Do miski z
mąką,
cukrem i
drożdżami wlewamy
jajko i ciepłe
mleko z
masłem. Składniki wyrabiamy za pomocą drewnianej łyżki, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięci w ciepłe miejsce na jakieś 60-120 min.W małym rondlu rozpuszczamy
masło razem z
cukrem pudrem i
cynamonem. Odstawiamy.Stolnice posypujemy
mąką, wykładamy połowę ciasta, delikatnie wyrabiamy podsypując
mąką, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 40×30 cm i grubości ok.7 mm. Rozwałkowane ciasto smarujemy rozpuszczonym
masłem z
cukrem i
cynamonem, posypujemy połowa
rodzynek. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego
boku i tniemy na ok.3- 4 cm kawałki, układając, rozcięciem do góry, na blasze w sporych odstępach. Z drugą częścią ciasta postępujemy w podobny sposób. Bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 15 -20 minut (do czasu, aż się ładnie zarumienią). Z przepisu wyjdzie ok. 24-26 porcji (rozłożone na 2 dużych blaszkach). Jeżeli wszystkie drożdżówki chcemy upiec za jednym razem, w połowie pieczenia należy zamienić położenie blachy, góra –dół, tak, aby wszystkie zawijańce równo się wypiekły.Smacznego!