Wykonanie
Od dłuższego czasu „chodził” za mną placek
drożdżowy. Wreszcie postanowiłam się za niego zabrać a że sezon
dyniowy w pełni więc postanowiłam do
ciasta drożdżowego dodać puree z dyni.Tak oto powstał placek
drożdżowy dyniowy .Placek jest przepyszny a dodatek dyni sprawił, że ciasto jest delikatne i długo zachowuje świeżość.Gorąco polecam!!
rozczyn:100ml letniego
mleka5 dag
drożdży1 łyżeczka
cukru2 łyżeczki
mąkiCiasto:500g
mąki1/4 szklanki
cukru pudru5 dag
masła2
jajka1 szklanka puree z dyni (tutaj)5 dag
rodzynek2 łyżeczki esencji waniliowej (tutaj)kruszonka:100g
masła100g
cukru200g
masłaZ podanych składników rozrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – około 20-30 minut.
Masło roztopić i ostudzić.
Mąkę przesiać dodać szczyptę
soli,
cukier i wyrośnięty rozczyn.Wyrabiać dodając całe
jajka oraz przestudzone
masło.Na końcu dodać puree z dyni, esencje
waniliową i w razie potrzeby dodać
mleka(jeśli będzie za gęste) lub
mąki (jeśli będzie za rzadkie) – ciasto wyrobić do wytworzenia się pęcherzyków powietrza.Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia aby podwoiło swoją objętość.
Rodzynki namoczyć w
alkoholu, po czym odcedzić z jego nadmiaru.Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, dodać odsączone
rodzynki i ponownie krótko wyrobić.Ciasto przełożyć do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.Składniki na kruszonkę zagnieść palcami do powstania okruchów i posypać nimi ciasto.Ciasto ponownie odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na około 1 godzinę.Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.Lekko ciepłe ciasto wyjąć z blaszki aby odparował nadmiar
wody.Smacznego!!