ßßß Cookit - przepis na Placek drożdżowy dyniowy

Placek drożdżowy dyniowy

nazwa

Wykonanie

Od dłuższego czasu „chodził” za mną placek drożdżowy. Wreszcie postanowiłam się za niego zabrać a że sezon dyniowy w pełni więc postanowiłam do ciasta drożdżowego dodać puree z dyni.
Tak oto powstał placek drożdżowy dyniowy .
Placek jest przepyszny a dodatek dyni sprawił, że ciasto jest delikatne i długo zachowuje świeżość.
Gorąco polecam!!
rozczyn:
100ml letniego mleka
5 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki mąki
Ciasto:
500g mąki
1/4 szklanki cukru pudru
5 dag masła
2 jajka
1 szklanka puree z dyni (tutaj)
5 dag rodzynek
2 łyżeczki esencji waniliowej (tutaj)
kruszonka:
100g masła
100g cukru
200g masła
Z podanych składników rozrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – około 20-30 minut.
Masło roztopić i ostudzić.
Mąkę przesiać dodać szczyptę soli, cukier i wyrośnięty rozczyn.
Wyrabiać dodając całe jajka oraz przestudzone masło.
Na końcu dodać puree z dyni, esencje waniliową i w razie potrzeby dodać mleka(jeśli będzie za gęste) lub mąki (jeśli będzie za rzadkie) – ciasto wyrobić do wytworzenia się pęcherzyków powietrza.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia aby podwoiło swoją objętość.
Rodzynki namoczyć w alkoholu, po czym odcedzić z jego nadmiaru.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, dodać odsączone rodzynki i ponownie krótko wyrobić.
Ciasto przełożyć do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.
Składniki na kruszonkę zagnieść palcami do powstania okruchów i posypać nimi ciasto.
Ciasto ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C na około 1 godzinę.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
Lekko ciepłe ciasto wyjąć z blaszki aby odparował nadmiar wody.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/placek-drozdzowy-dyniowy