Wykonanie
Chałka kojarzy mi się z dzieciństwem. Najlepsza była posmarowana
masłem. W Anglii nigdy jej nie spotkałam, chociaż pewnie w Polsce też już nie jest tak dobra jak kiedyś.Uwielbiam jej lekko słodki smak i strukturę ciasta. Ta którą ostatnio zrobiłam jest idealna. Posmarowana
dżemem, samym
masłem, a nawet bez niczego. Uwielbiam takie przepisy, które cofają czas chociaż na chwilę...
Składniki:500 g
mąki pszennejsaszetka
drożdży suszonych (7 g)4,5 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
soli200 ml ciepłego
mleka2
jajka50 g roztopionego
masłaDo posmarowania:1
jajko1 łyżka
mlekaKruszonka:2 łyżki
mąki1 łyżka
cukru pudru1-2 łyżeczki
cukru z
wanilią1 łyżka roztopionego
masłaW misce wymieszaj
mąkę,
drożdże,
cukier i
sól. Dodaj ciepłe
mleko,
jajka i ostudzone
masło. Zagnieć ciasto i wyrabiaj przez 10 - 15 minut.
włóż do posypanej
mąką miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Po wyrośnięciu ciasto krótko zagnieć.
Podziel na 6 równych części i każdą z nich uformuj w wałek o długości 30 cm. Wałki zlep z jednej strony.
Zapleć je przekładając raz prawy raz lewy rulon do środka. Koniec zalep i podwiń pod spód.
Chałkę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut.
W tym czasie przygotuj kruszonkę. W małej miseczce wymieszaj
mąkę,
cukier puder i
cukier z
wanilią. Wlej rozpuszczone
masło i rozetrzyj wszystko
między palcami tworząc kruszonkę.
Wyrośniętą
Chałkę posmaruj
jajkiem wmieszanym z łyżką
mleka, a następnie posyp przygotowaną kruszonką. Piecz w 180°C przez około 35 minut. Studź na kratce.
SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami
Chałka z Kruszonką