ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z truskawkami i bułeczki z nutellą i kruszonką

Drożdżówki z truskawkami i bułeczki z nutellą i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Składniki:
* na ciasto:
500 g mąki pszennej
100 g roztopionego masła
saszetka (7 g) suszonych drożdży
250 ml ciepłego mleka
pół łyżeczki soli
6 łyżek cukru
*na farsz:
300 g truskawek (umytych, odszypułkowanych i pokrojonych w kawałki)
3 łyżki cukru
2 łyżki budyniu waniliowego (w proszku)
pół słoiczka nutelli
*na kruszonkę:
50 g zimnego masła
50 g cukru
100 g mąki
Przygotowanie:
Drożdże i cukier wymieszałam z ciepłym mlekiem i odstawiłam na chwilę. Mąkę przesiałam, wymieszałam z solą, dodałam mleko z drożdżami i roztopione masło. Całość dokładnie wyrobiłam i odstawiłam pod przykryciem do wyrośnięcia.
Truskawki wymieszałam z cukrem i budyniem waniliowym.
Wszystkie składniki kruszonki dokładnie ucierałam, aż uzyskałam konsystencję mokrego piasku.
Wyrośnięte ciasto podzieliłam na dwie części - połowę nadziałam kremem, a połowę truskawkami (z ciasta urywałam nieduże kawałki, rozwałkowywałam na okrągłe placki i nakładałam na środek po dwie łyżeczki farszu, a brzegi dokładnie zlepiałam).
Gotowe bułeczki układałam na natłuszczonej blasze zlepieniem do dołu (powstają ładne okrągłe bułeczki) lub do góry (powstają fajne koszyczki) i posypywałam kruszonką.
Piekłam pół godziny w 180 stopniach.
Źródło:http://kulinarny-pamietnik.blogspot.com/2014/06/drozdzowki-z-truskawkami-i-bueczki-z.html