Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!KaiserschmarrnAutor Magazyn Kuchnia
Fot. Zofia Różycka i Aleksandra SzwarcCzas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia austriackaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Kaiserschmarrn - składniki:30 g
rodzynek2 łyżki
rumu4
jajka30 g
cukruszczypta
soli1 torebka
cukru waniliowego z prawdziwą
wanilią375 ml
mleka125 g przesianej
mąki40 g
masłacukier puderKaiserschmarrn - sposób przygotowania:
Rodzynki zalewamy
rumem, odstawiamy na 30 minut. Ucieramy
żółtka z
cukrem,
solą i
cukrem waniliowym. Do kogla-mogla powoli wlewamy
mleko, stale ucierając. Mieszamy z
mąką i osuszonymi
rodzynkami. Do ciasta dodajemy porcjami pianę z
białek. Rozgrzewamy
masło na patelni, wlewamy ciasto, smażymy na małym ogniu pod przykryciem, aż spód się przyrumieni.
Łopatką dzielimy omlet na ćwiartki (jak pizzę), każdą odwracamy i smażymy z drugiej strony.
Potem rozrywamy je na kawałki (np. dwoma widelcami), cały czas smażąc, dzięki
czemu każdy kawałek będzie równo przyrumieniony. Przekładamy na talerz, posypujemy
cukrem pudrem. Podajemy ze
śliwkami z
syropu lub kompotu. Podpowiadamy: - W chwili kiedy mamy już na patelni odwrócone ćwiartki omletu, można dolać pomiędzy nie trochę stopionego
masła i wsypać nieco
cukru, a
potem smażyć dalej, rozrywając omlet.
Cukier, karmelizujący się na
maśle, oblepi kawałki ciasta - będą słodsze, bardziej rumiane i chrupiące. - Masę na Kaiserschmarrn można też zrobić bez
rodzynek albo dodać je do prawie gotowego omletu, w chwili gdy ten jeszcze dosmaża się na patelni, ale już został podzielony na kawałki.Krótka historia naleśnika
Medycejska, gdy poślubiła francuskiego króla.
Spór o pochodzenie naleśnika pozostawiamy historykom, a sami oddajmy się w kulinarną podróż. Kaiserschmarrn - naleśnik cesarski Ten widok może zaskoczyć niejednego naleśnikowego ortodoksa. Tradycyjne austriackie naleśniki to porwane na kawałeczki ciasto posypaneDesery z patelni
; źródło: Okazje.info Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski, to słodki deser
rodem z austriackiej kuchni. Tradycyjnie podaje się go z
cukrem pudrem oraz słodkimi
konfiturami lub przecierem
jabłkowym. My wybraliśmy jednak podduszone
maliny. Omlet cesarski z
malinami 5
jajek 1 szklanka
mleka 1Jak zrobić omlet? To prostsze niż myślisz!
. Bardziej znany na świecie jest natomiast austriacki przysmak - omlet cesarski, czyli kaiserschmarrn lub kaiserschmarren. Ten ostatni smaży się na patelni, aż spód się zarumieni, a następnie dzieli
łopatką na mniejsze kawałeczki. Od razu posypuje się je
cukrem (można dodać do niego
cynamon) i jeszcze chwilęOmlety z 4 stron świata
ryżu z
wódką ryżową. Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski, to słodki deser
rodem z austriackiej kuchni. Tradycyjnie podaje się go z
cukrem pudrem oraz słodkimi
konfiturami lub przecierem
jabłkowym. My wybraliśmy jednak podduszone
maliny. Omlet cesarski z
malinami Składniki: 5
jajek 1 szklanka
mlekaWięcej o Kaiserschmarrn