ßßß Cookit - przepis na Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Kaiserschmarrn
Autor Magazyn Kuchnia
Fot. Zofia Różycka i Aleksandra Szwarc
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia austriacka
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Kaiserschmarrn - składniki:
30 g rodzynek
2 łyżki rumu
4 jajka
30 g cukru
szczypta soli
1 torebka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
375 ml mleka
125 g przesianej mąki
40 g masła
cukier puder
Kaiserschmarrn - sposób przygotowania: Rodzynki zalewamy rumem, odstawiamy na 30 minut. Ucieramy żółtka z cukrem, solą i cukrem waniliowym. Do kogla-mogla powoli wlewamy mleko, stale ucierając. Mieszamy z mąką i osuszonymi rodzynkami. Do ciasta dodajemy porcjami pianę z białek. Rozgrzewamy masło na patelni, wlewamy ciasto, smażymy na małym ogniu pod przykryciem, aż spód się przyrumieni. Łopatką dzielimy omlet na ćwiartki (jak pizzę), każdą odwracamy i smażymy z drugiej strony. Potem rozrywamy je na kawałki (np. dwoma widelcami), cały czas smażąc, dzięki czemu każdy kawałek będzie równo przyrumieniony. Przekładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem. Podajemy ze śliwkami z syropu lub kompotu. Podpowiadamy: - W chwili kiedy mamy już na patelni odwrócone ćwiartki omletu, można dolać pomiędzy nie trochę stopionego masła i wsypać nieco cukru, a potem smażyć dalej, rozrywając omlet. Cukier, karmelizujący się na maśle, oblepi kawałki ciasta - będą słodsze, bardziej rumiane i chrupiące. - Masę na Kaiserschmarrn można też zrobić bez rodzynek albo dodać je do prawie gotowego omletu, w chwili gdy ten jeszcze dosmaża się na patelni, ale już został podzielony na kawałki.
Krótka historia naleśnika
Medycejska, gdy poślubiła francuskiego króla. Spór o pochodzenie naleśnika pozostawiamy historykom, a sami oddajmy się w kulinarną podróż. Kaiserschmarrn - naleśnik cesarski Ten widok może zaskoczyć niejednego naleśnikowego ortodoksa. Tradycyjne austriackie naleśniki to porwane na kawałeczki ciasto posypane
Desery z patelni
; źródło: Okazje.info Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski, to słodki deser rodem z austriackiej kuchni. Tradycyjnie podaje się go z cukrem pudrem oraz słodkimi konfiturami lub przecierem jabłkowym. My wybraliśmy jednak podduszone maliny. Omlet cesarski z malinami 5 jajek 1 szklanka mleka 1
Jak zrobić omlet? To prostsze niż myślisz!
. Bardziej znany na świecie jest natomiast austriacki przysmak - omlet cesarski, czyli kaiserschmarrn lub kaiserschmarren. Ten ostatni smaży się na patelni, aż spód się zarumieni, a następnie dzieli łopatką na mniejsze kawałeczki. Od razu posypuje się je cukrem (można dodać do niego cynamon) i jeszcze chwilę
Omlety z 4 stron świata
ryżu z wódką ryżową. Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski, to słodki deser rodem z austriackiej kuchni. Tradycyjnie podaje się go z cukrem pudrem oraz słodkimi konfiturami lub przecierem jabłkowym. My wybraliśmy jednak podduszone maliny. Omlet cesarski z malinami Składniki: 5 jajek 1 szklanka mleka
Więcej o Kaiserschmarrn
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174601836/kaiserschmarrn/p