Wykonanie
Bardzo popularne w Wielkiej Brytanii
ciasteczka,serwowane do popoludniowej
herbaty.U mnie w wersji mini ze względu na to,że użyłam bardzo małej foremki do wycinania i zrobiłam zbyt cienkie ciasto.Scones nie były więc tak wysokie,jakie powinny być.Ale z odrobiną
dżemu smakowały znakomicie.
22,5 dkg
mąki samorosnącej1/2 łyżeczki
soli5 dkg
rodzynek6 dkg
masła3 dkg
cukru150 ml
mleka1
jajko do posmarowania po wierzchu - pominęłam
Mąkę mieszam z
solą,dodaję
masło i
cukier i zagniatam.Utworzy się jakby kruszonka,do której dolewam
mleko i krótko wyrabiam całość.Na koniec dodaję
rodzynki.Po uzyskaniu jednolitego ciasta,za pomocą wałka rozciągam je na grubość ok.2-2,5 cm(moje niestety zrobiłam cieńsze) i wykrawam kółka o średnicy 5 cm.Piekarnik nagrzewam do 220 stopni.
Ciastka(wierzch można posmarować rozbełtanym
jajkiem) układam na wyłożonej papierem formie i piekę ok.15 min.do złotego koloru.Najlepsze są z
masłem i
dżemem.Smacznego!!!