Wykonanie
Składniki na około 8 szt bułeczek:250 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli50 g
cukru50 g
masła1 duże
jajkookoło 100 ml
mleka50 g
rodzynekWykonanie:Piekarnik nagrzewam do 220 stopni.
Mąkę przesiewam dodaję
masło,
proszek do pieczenia,
sól i
cukier. Rozcieram składniki palcami.
Jajko ubijam i dodaję tyle
mleka, aby otrzymać 140 ml płynnej mieszanki. Dodaję około 2/3 jej ilości do sypkich składników ciasta na stolnicy, pozostawiając resztę do posmarowania bułeczek po wierzchu. Dodaję
rodzynki i szybko zagniatam jednolite ciasto. W razie potrzeby dodaję trochę mikstury z
jajka i
mleka lub podsypuję dodatkową
mąką. Na stolnicy podsypanej
mąką rozwałkowuję ciasto na wysokość 1,5 cm. Metalową foremką lub ostrą szklanką wycinam pojedyncze
ciastka. Układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Smaruję resztą ubitego
jajka. Piekę przez 10-12 minut na złoty kolor.Podaję ciepłe, z
masłem,
dżemem i
śmietaną, choć ja najbardziej lubię z
marmoladą różaną.
Bułeczki najlepsze są tego samego dnia, w którym są pieczone. Następnego dnia połówki
ciastek można opiec w tosterze. Można też zamrozić na 1 miesiąc.W piekarniku rosną bardzo szybko. Ja w trakcie pieczenia otworzyłam piekarnik. Gdyby nie to bułeczki byłyby jeszcze bardziej wyrośnięte niż na zdjęciach.Można zrobić bułeczki bez
rodzynek. Inna wersja to bułeczki z
serem żółtym. Zamiast
cukru dodaj 50 g tartego
sera żółtego, np.
cheddar.