Wykonanie
SkładnikiOkoło 8 szt.250 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli50 g drobnego
cukru50 g zimnego
masła1 duże
jajkookoło 100 ml
mleka50 g
rodzynekPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 220 stopni C.
Mąkę przesiać dwukrotnie na stolnicę, dodać pokrojone w kosteczkę
masło,
proszek do pieczenia,
sól i
cukier. Siekać dokładnie nożem na malutkie kawałeczki.
Jajko rozmiksować mikserem lub roztrzepać widelcem, następnie dodać tyle
mleka, aby otrzymać 140 ml płynnej mieszanki.Dodać około 2/3 jej ilości do sypkich składników ciasta na stolnicy, pozostawiając resztę do posmarowania bułeczek po wierzchu.Dodać
rodzynki i szybko zagnieść jednolite ciasto. W razie potrzeby dodać więcej
jajka i
mleka lub podsypupać dodatkową
mąką.Na stolnicy podsypanej
mąką rozwałkować ciasto na grubość ok. 1,5-2 cm. Metalową foremką lub ostrą szklanką wycinać kółka. Ułożyć je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Posmarować
jajkiem z
mlekiem.Piec przez ok. 10-12 minut na złoty kolor. Podawać ciepłe, z
masłem,
dżemem i
śmietaną.WskazówkiBułeczki najlepsze są po upieczeniu. Można je odgrzewać w tosterze. Można też zamrozić na 1 miesiąc.Można pominąć
rodzynki lub zrobić wersję na słono (pominąć
cukier, dodać więcej
soli i np. 50 g tartego
żółtego sera najlepiej
cheddara).