ßßß
Dawno, dawno temu... Popracowywałam sobie latem jako barmanka w Londynie. Ale że nie samą praca się żyje, każdą wolną chwilę spędzałam na zwiedzaniu miasta i okolic. Moją ulubioną przegryzką pakowaną w plecak na cały dzień zwiedzania, były angielskie scones, czyli słodkie bułeczki z rodzynkami . Po wielogodzinnych maratonach turystycznych, przerwa na odpoczynek i bułeczkę w pobliskim parku, dodawała sił ku dalszej turystyce :)Scones to takie nie wiadomo co : trochę bułka, trochę ciastko. Wprost idealne na popołudniowe tea time punktualnie o 4 p.m.Są jednak niesamowicie wredne do zrobienia, bo muszą być przygotowane w specyficzny sposób - co jest nie lada sztuką, wypraktykowałam osobiście...Sekretem scones jest sprawna ręka - muszą być szybko wyrabiane, najmniejszą ilością ruchów, bo inaczej wyjdą twarde - gorący piekarnik - mocno nagrzany przed pieczeniem, aby ładnie wyrosły i nie oklapły w zbyt niskiej temperaturze - oraz foremka do wycinania o ostrej krawędzi - idealnie sprawdza się zwykła szklanka, która pozwala na uzyskanie charakterystycznej, równej linii bo bokach .Z moich londyńskich wojaży pozostał mi do scones ogromny sentyment i często je piekę, gdy najdzie mnie ochota na słodkie co nieco.
Składniki na około 20 sztuk scones :400g mąki pszennej100g cukru1 i 1/2 łyżeczki pros zku do pieczenia1/2 łyżeczki soli100g ma sła2 jajka10 łyżek mleka1 szkl. rodzynek - wcześniej namoczyć we wrz ą tku aby trochę zmiękły
Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą przesiać do dużej miski. Dodać cukier i masło - pokrojone na mniejsze kawałki.Jajka wymieszać w oddzielnym naczyniu z mlekiem. Następnie dodac do miski ze sk ł adnikami sypkimi. Zostawić trochę mieszanki jajeczno-mlecznej do posmarowania bułeczek przed pieczeniem.Ze wszystkich składników wyrobić ciasto, aż zlepi się w całość i zacznie odchodzić od ścianek miski . Leniwiec kuchenny może si ę posłuży ć mikserem, ale z użyciem mieszadeł hakowych, NIE t rzepaków! Sztuk ą przygotowywania scones jest jak najszybsze wyrabianie - aby nie "przerobi ć " ciasta . Jednocześnie ciasto nie może by ć za luźne - warto wtedy dosypa ć dodatkowo 1-2 łyżki mąki, jeśli ciasto za bardzo si ę klei.Na ko ń cu dodać rodzynki i wmieszać je w ciasto. Rodzynki najlepiej wcześniej namoczyć we wrz ą tku, aby trochę zmiękły - przed do ł ożeniem do reszty składników trzeba je dobrze odsączyć i odcisnąć.Gotowe ciasto rozwałkowa ć na stolni cy na grubość ok 1 , 5 cm. Wycinać szklanką o ostrych krawędziach okrągłe b ułeczki - u mnie szklanka o średnicy 5 cm .Układa ć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarowa ć z góry pozostawioną masą jajeczno-mleczną.Piec w e wcześniej rozgrzanym do 220C piekarniku - grzałka góra-dół; bez termoobiegu; środk owy poziom - ok. 15 minut do zezłocenia. Nie prze p iec! Jeśłi używa si ę szklanki o mniejszej średnicy, piec krócej - ok 10 minut.Po zdjęciu z blachy, studzi ć na metalowej kratce.Wspaniale smakuj ą jeszcze ciepł e ! :)




